Aynı coğrafyada yaşamak komşu olmak bazen iyi bazen kötüdür. Çevre ülkelerden bizim usül yemeklerin yapılması tabi ki doğal ancak aynı isimle bizim yöremize ait denmesi düşündürüyor insanı.
Suriye ve şarküteri
Basturma ve sujjjjuk deyince pastırma ve sucuk olduğunu tabii ki de anlıyoruz. Kayserili vatandaşlar bu konuda çok hassas. O yüzden bizi kandırmaya çalışamazsın. Kendi şarküteri reyonuna kattığın her bir pastırma ve sucukta bizi hatırlaman dileğiyle.
İran ve yoğurt
Kocaman bir mutfağı olan ve aslında pek çok ülkenin kolay kolay aşık atamayacağı İran mutfağında bir açık bulduk. Yaklaşın! Yoğurt! Yunanistan'ın kendi ürünü diye satmayı planladığı yoğurdu İran'a Yunanistan ulaştıracak değil herhalde? Türklerin yoğurdu İran mutfağına girip nefis yemekler yapmalarına yol açmış.
Azerbaycan ve çörek
Kardeş ülkemiz olarak sevdiğimiz Azerbaycan'la mutfaklarımız birbirine çok benziyor. Çünkü aynı kültürle gelişmiş ve büyümüş milletleriz. Bundan yararlanan Azerbaycan da çaktırmadan bizden çöreği alıvermiş. Başlangıçlar arasına soktuğu çöreği (chorek) de farklı tatlarla birleştirip servis etmiş.
Bulgaristan ve güveç
Batı'daki iki komşumuzdan bir tanesi olan Bulgaristan ve Bulgaristan göçmenleri hakkında size uzun uzun bilgi vermiştik. Biliyoruz ki komşu ülkemiz Bulgaristan'la da pek çok yemeğimiz birbirine benziyor ancak bir tanesi çok garip, çok benziyor. Gyuvech. Güveç?? Sen misin?
Ermenistan ve semsek
Ermenistan Doğu'dan yanaşıp Urfa'nın semseğini om diye yutuvermiş. Görünüş itibariyle çiğ böreğe benzeyen semsek, Ermenistan'ın da severek yediği bir yemek olmuş
Gürcistan ve börek
Böreği tamamen Türkiye'ye mal etmiyoruz ancak Gürcistan'la olan sınır komşuluğumuz nedeniyle bir göz kırpmıyor da değiliz hani. Bir de üstüne basturma diye pastırmayı benzetmek.
Irak ve döner kebap
Arapların shawarma'sı, Türklerin döneri. Irak iki tarafın lezzetini bir araya getirip kendi mutfağına katıvermiş. Irak'a giderseniz yol kenarlarında birçok dönerci görebilirsiniz. Hatta Türkiye'den gidip dönerciliği orada devam ettirenler de var.