Dernek Başkanı Lütfi Bolat, ‘’Derneğimiz amacında belirtildiği gibi tüm hemşerilerimizi derneğimize kayıtlı üye yaparak, çalışmalarımıza katkı sağlamak için yapacakları görüş, öneri dilek ve isteklerini iletmelerini istiyoruz. Yol haritamızı budur. Buna göre belirlemek istiyoruz’’ dedi.
Başkan Bolat, ‘’ Kişiler bilinçlenince her şeyin daha kolay olduğunu yapılabilirliğinin ve uygulanabilirlik derecesinin daha kolay olduğu bilinciyle hareket etmekteyiz. Üyelerimiz Sivil Toplum Örgütünün bilincinde olduklarını, her türlü çalışmanın ferdi değil genel olması gerekliliğini bildiklerinden buna da ihtiyacımızın sürekli olduğundan dolayı bir arada toplanmaktadırlar’’ ifadelerini kullandı.
Sohbete başlamadan önce biraz kendinizden bahseder misiniz?
1959 Kozaklı doğumluyum. İlk, Ortaokulu ve Liseyi Kozaklı da okudum. Yüksekokulu Kayseri’de tamamladım. Mardin, Muğla, Kozaklı ve Kayseri’de öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Halen İncesu Örenşehir”de Okul Müdürü olarak görev yapmaktayım.30.yılımı çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
Derneğin kuruluşunu geniş olarak anlatır mısınız? Nasıl kuruldu, ne şartlar altında?
Derneğimizin bugünkü duruma getirilmesi kolay olmamıştır. Kuruluş aşaması uzun süre önce hemşerilerimizin istekleri, birlik beraberliğin önemi, dayanışma ve yardımlaşma fikri ön plana çıkarak oturup konuşabileceğimiz iyi ve kötü günlerimizde birbirilerimizle her türlü paylaşabileceğimiz ortak konular görüşmek beldemize ve hemşerilerimizin İlçemizde ve taşrada biz temsilcileri olarak bir araya gelerek oluşumu başlattık. Hemşerimizle kuruluş aşamasında Yasin Demire ait büroda iki toplantı yaptık. Alt yapı çalışması yapıldıktan sonra dokuz kişi olarak bugünkü yerimizde üyelerimizin maddi ve manevi katkılarıyla yerimizi kiraladık 3 Ocak 2012 tarihinde resmi kuruluşunu tamamlayarak İnönü Bulvarı Düvenönü Akkaş İş Hanı 5.katta faaliyete geçtik. Olağan Genel Kurulumuzu yaparak Yönetim Kuruluna Lutfi Bolat, Şeref Kaya, Niyazi Doğan, Ekrem Sofuoğlu ve Recep Güven seçilerek bayrağı en yükseklere taşımak için çalışmalarımıza Allah’ın izniyle başladık.
Başkan olduğunuzdan bugüne dernekte ne gibi değişiklikler oldu?
Üyelerimizden, gerekse diğer hemşerilerimizden memnuniyetlerini bildiren teşekkürlerini sürekli almaktayım. Böyle bir oluşumu gerçekleştirdiğimizden dolayı hemşerilerimizin her türlü yardımına koşabilen yanında olacağını hisseden hemşerileri olduğunu bilmektedirler. Derneğimiz, üyelerimiz arasında görev bölümü yaparak Kayseri’de ve Kozaklı ’da yaşayan kişilerin ferdi ve genel sorun ve sıkıntılarını paylaşılmakta, yapılacak çalışmalarla ilgili Yönetim Kurulumuz veya ekipler konuyla ilgili çalışmalarını başlatıp sonuçlandırılmaktadır. Kısa sürede çok şeylerin paylaşıldığını üyelerden gelen dilekler istek ve görüşlerin değerlendirilip uygulamaya konulmaktadır. Kayseri’de İlçemizin tanıtımını sürekli yapmaktayız.
Derneğinizin amacı nedir? Biraz da bundan bahsetseniz.
Derneğimiz, Kayseri’de Kozaklı İlçesi ve Köylerinin gelişmesi, güzelleşmesi için çalışmalar yapıp, katkıda bulunmak, yöremiz insanları arasında yardımlaşma ve dayanışma sağlamak, düğün, cenaze, afet, hastalık gibi durumlarda üyelerin ve ihtiyaç sahiplerinin maddi manevi yanında olmak, okul öğrencilerine destek sağlamak, yörenin altyapı, üstyapı ihtiyaçlarını projeler üreterek karşılamak yada öncülük yapmak, durumu iyi olmayanlara maddi manevi destek sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Bu amaç doğrultusunda ne tür faaliyetler yapıyorsunuz?
Derneğimizce, Yönetim Kurulu olarak, Kayseri’de yaşayan hemşerilerimizin tanışma ve kaynaşmaları için yemek verildi. Dernek binamızda bayramlaşmalar yapıldı. Hasta ziyaretleri yapıldı. Düğünlerinde, sıkıntıları olduğunda maddi manevi yanlarında olduk. Üyelerimize mesaj hattıyla duyurularımız anıda verilerek konu hakkında bilgi olmaktadırlar(toplantı, ölüm, düğün vb. şeyler) İlçemizin tanıtımı, kaplıcamızın faydalanmanın ne şekilde olacağı sürekli anlatılmaktadır.(Gidiş-gelişler ve konaklama) Ayrıca belirli periyotlarda bayanlara özel tanışma ve kaynaşma günleri planlıyoruz. Beldemizden Kayseri’ye gelen misafirlerimizin işlerinin takibi ve ağırlanmasını yapmaktayız. Beldemizin acil olarak ihtiyacı olan modern bir aile mezarlık projesi hazırlattık. Bu yıl hemşerilerimizin katkılarıyla inşaatına başlatmayı planlıyoruz. Beldemiz tarımla uğraştığından dolayı çiftçimize tarım ve alternatif ürün yetiştirilmesi konularında bilgilendirmek ve konferanslar planlamaktayız.
Kozaklıda yaşayan insanları nasıl bir arada tutuyorsunuz?
Kişiler bilinçlenince her şeyin daha kolay olduğunu yapılabilirliğinin ve uygulanabilirlik derecesinin daha kolay olduğu bilinciyle hareket etmekteyiz. Üyelerimiz Sivil Toplum Örgütünün bilincinde olduklarını, her türlü çalışmanın ferdi değil genel olması gerekliliğini bildiklerinden buna da ihtiyacımızın sürekli olduğundan dolayı bir arada toplanmaktadırlar.
Kozaklıların sorunları neler anlatır mısınız?
Beldemizin 1.sorunu dışa göç vermesi. Buna bağlı olarak iş, eğitim. Sağlık gibi çeşitli alt nedenleri mevcuttur. Kozaklımızda Allah’ın nimeti sıcak suyumuz mevcut. Yeni yeni nimetinden az da olsa hemşerilerimiz faydalanmaktadır. Kaplıca turizmi gün geçtikçe artmaktadır. Yalnız yatırımlar aynı bölgeye yapılmaktadır. Çeşitli projeler hazırlanarak karşılıksız (AB, Dünya Bankası gibi) yardımlarla ilçemizin diğer uygun yerlerine ve Kozaklılara ait olmak üzere apart otel tipi moteller, aynı sudan faydalanılarak kurulacak seraların ısıtılması, çıkan suyun da arıtılmak suretiyle gölet yapılarak sulamada kullanılması gerekliliğini sürekli yöneticilere vurgulamaktayız. Yine İlçemizde jeotermal yöntemiyle az da olsa konutların ısıtılması yapılmaktadır. Göçün tersine dönebilmesi için çeşitli yerlere emekli kenti yapılmak suretiyle tersine döndürülebilir. İlçemizde 7500 yatak kapasitesi mevcuttur. Yetişmiş elaman ihtiyacını karşılamak için ilçemizde Otelcilik Meslek Lisesi ve Yüksekokulunun açılması gerektiğini biliyoruz.
Sosyal dayanışma ve yardımlaşma derneği olarak maddi veya manevi nasıl destekler alıyorsunuz?
Şimdilik üyelerimizin bağış ve aidatlarıyla varlığımızı sürdürmekteyiz. Bunların dışında maddi bir destek almıyoruz. Fakat manevi olarak üyelerimiz ile birlikte Kozaklı halkı desteklerini esirgemiyor. Çevredekiler de destek vermekten kaçınmıyor
Derneğin döngüsü nasıl oluyor? Sadece bağışlar yetiyor mu?
Yetmiyor ama çeşitli sosyal aktiviteler düzenleyerek girdimizi arttırmaya çalışmaktayız. Yani bir aktivite düzenliyoruz bu aktiviteden elde ettiğimiz gelir ile masraflarımızı karşılıyoruz.
Sosyal sorumluluk adına yaptığınız çalışmalar var mı?
Sosyal sorumluluk olarak derneğimizce az da olsa çalışmalarımız mevcut olup dar anlamda gerçekleştirmekteyiz. Hemşerilerimizle çeşitli konular hakkında toplantılar yapılmakta. Çalışma sonuçları Yönetim Kurulumuzca değerlendirilerek uygulamaya geçilmektedir.
Derneğin kaç üyesi var? Bu üyeler yaptığınız etkinliklere tam olarak katılım sağlıyor mu?
Derneğimizin şu anda 85 kayıtlı üyesi ve 35 kişinin de üyelik başvurusu inceleme aşamasındadır. Yaptığımız etkinliklere üyelerimizin tamamı katılmaktadır.
Yaptıklarınıza çevreden nasıl tepkiler geliyor. Beğeniliyor mu?
Şimdiye kadar Yönetim olarak üyelerimizden hiçbir tepki almadık. Bilakis memnuniyetlerini bildirdiler.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Derneğimiz amacında belirtildiği gibi tüm hemşerilerimizi derneğimize kayıtlı üye yaparak, çalışmalarımıza katkı sağlamak için yapacakları görüş, öneri dilek ve isteklerini iletmelerini istiyoruz. Yol haritamızı budur. Buna göre belirlemek istiyoruz. Bizlere zaman ve yer ayırdığınız için en içten teşekkürlerimi bildiriyorum.
Röportaj: Uğur Ayazsın