Gündem

Üniversiteli Gençlerden Yapay Zeka Tabanlı Kurum İçi Navigasyon: Navision

Üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı navigasyon uygulaması Navision ile kullanıcılar hastane, havalimanı ve kamu kurumlarında yönlerini kolayca bulabilecek.

Abone Ol

Görme ve İşitme Engellilere Özel Uygulama

Üniversiteli genç girişimciler, günlük hayatı kolaylaştıran yapay zeka tabanlı bir uygulama geliştirdi. “Navision” adı verilen uygulama sayesinde kullanıcılar, hastaneler, havalimanları, kamu binaları, belediyeler ve okullar gibi büyük kurumsal alanlarda sadece cep telefonlarını kullanarak gitmek istedikleri noktaya yönlendirilebilecek.

Uygulama; QR kod, gerçek zamanlı konum tespiti ve özelleştirilebilir harita desteği ile çalışıyor. En dikkat çeken özelliklerinden biri ise engelli bireyleri kapsayan yönlendirme sistemi. Görme ve işitme engelli bireyler, herhangi bir yardım almadan hedeflerine rahatlıkla ulaşabiliyor.

Laptop Almak İçin Kredi Çekti, 200 Kuruma Ulaştı

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi Berzan Öner, Navision projesini hayata geçirmek için 13 bin TL krediyle laptop aldı. Kurduğu Ellusion şirketiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan da destek alan Öner, kısa sürede 200 kuruma ulaşmayı hedefliyor. Projede kendisi gibi öğrenci olan arkadaşlarıyla birlikte çalışan Öner, özellikle metaverse ve yapay zeka projelerine ağırlık verdiklerini söyledi.

Navision ile Doğaya Dost, Zamandan Tasarruf

Navision ile broşür ve tabelaların yerini dijital yönlendirme alacak. Bu sayede hem doğaya zarar veren materyal kullanımının azaltılması hem de insanların yer sormadan ve vakit kaybetmeden hedefe ulaşması amaçlanıyor.

Öner, “Google Maps açık alanda çok etkili ancak kapalı alanlarda yetersiz kalıyor. Biz bu boşluğu Navision ile kapatmak istedik. Cep telefonunuza yansıyan 3D harita ile örneğin hastaneye girdiğinizde sizi randevulu doktorunuza kadar yönlendirecek” ifadelerini kullandı.

Engelli Dostu Teknoloji

Navision’un en dikkat çekici yönlerinden biri de engellilere sunduğu kolaylık. Görme ve işitme engelli bireylerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde geliştirilen uygulama, kapsayıcı teknolojiler arasında yerini alıyor.

Berzan Öner, “Engelli bireylerimiz de uygulama sayesinde kurum içinde rahatlıkla hareket edebilecek. Hiç kimseden yardım almadan, özgürce yönlerini bulabilecekler” diyerek kapsayıcılığı vurguladı.