Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi Müdürü Aslıhan Uygun “Kütüphanemizin amacı, talep eden kişilere bilgiye en kısa sürede erişim hizmetini vermektir. Bu gerek bizim kütüphanemizden, gezici araçlarımızdan gerekse geçici koleksiyonlarımızdan sağlanmaktadır. 80 bin’ e yakın kitabımız bunun içinde bir miktar kitap dışı makalelerimiz, çocuk bölümümüz gezici aracımız bulunuyor. Kent arşivimiz, görme engelliler bölümümüz playstation’larımız ve internet salonlarımız var” dedi.
Aslıhan Uygun Araştırma salonlarında kitaplardan çeşitli araştırmalar yapıldığını, ödünç verilen kitapların kullanıcıların hizmetinde 15 günde 3 kitap alınabilindiğini ve iadeli sirkülasyon sağlandığını belirterek yıllık kullanıcı kapasitelerinin 2018 yılı başına kadar 556 bin küsür olarak kaydetti.
Uygun 54.Kütüphane Haftasında düzenlenen etkinlikler kapsamında şu açıklamalarda bulundu:
“Bakanlığımızın belirlediği temayla ‘yeni nesil çocuklar, yeni nesil kütüphaneler ‘ olduğu için biz de bu temayla 5 günü etkinliklerle doldurduk.
- Gün her zaman ki klasik seremonimiz açılışımız oldu. Açılışımızda ilimizin idarecileri vardı. Valimiz, il milli eğitim müdürümüz, kaymakamımız ziyarete geldiler. Çok güzel konuşmalar ve sıra dışı okurlar cd’ sini seyrettik. Çok okuyan okuyucularımıza ödüllerini verdik.
- gün Mustafa Necati Demircan hocamız Kayserili bir yazar ve edebiyatçı. 60 kişilik bir öğrenci grubuna okuma ve okuma kültürünün geliştirilmesi, kütüphane kullanımıyla ilgili konferans verdi.
- gün Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde koruma altında olan çocuk evlerindeki 12-18 yaş arası 20’ ye yakın gencimize ilk önce bir uyum yaptık. Okumanın önemini anlattık. Ve film seyrettirdik.
- gün bir ana sınıfına bizim klasik her perşembe olan masal saati etkinliğimizi Atatürk İlköğretim Okulu’nda yaptık. Çocuklar anneleriyle birlikte geldi. Öğretmenleriyle, velilerle de ayrı bir şekilde bilgilendirme yaptığımız için de çok faydalı oldu.
Yarın’ da 5. Günümüzde bizim Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de meslektaşımız olan Doç. Dr. Erol Yılmaz Kayseri’deki kütüphanecilere, kütüphane sorumlularına ve okul kütüphanelerinden sorumlu öğretmenlere ‘Yeni Nesil Çocuklar İçin Yeni Nesil Kütüphaneler Nasıl Tasarlanır’ bununla ilgili bilgilendirme konferansımızı yapacak ve böylece haftamızı bitireceğiz.
Bu projenin faydalanılmasındaki yaş aralığı olarak yeni nesil çocuklar dediğimiz çocuklar z kuşağı çocuklar. 12-15 yaş aralığı şu an ellerinde hem bilgisayar hem cep telefonu hem de televizyon bunların üçünü birden idare edebilen bilgisayarsız internetsiz yapamayan ve sanki annelerinin karnından bu ortama hazır genlerine işlenmiş olarak doğan çocuklar bu çocuklar. Bu çocuklar için bizim zaten bütün etkinliklerimiz bu çocukların hem çağa ayak uydurmaları, hem de bu çağa ayak uydururken teknolojinin getirdiği zararlardan kendilerini koruyabilecek şekilde oldu. Daha çok veliler vasıtasıyla katılımları çok güzel oldu.
“Halk kütüphaneleri her yaş grubu, her meslekten, her cins insanı kucaklayan yelpazesi çok geniş oluşumlardır.”
Şimdi yaşları da küçük olduğu için bu sene çalıştıklarımızın veliler ya da öğretmenler yanlarına illa ki geldiler. Bizim zaten kütüphanemiz bakmayın kütüphane haftasında böyle etkinlikleri yaptığımıza bizim zaten misyon ve vizyon hedeflerimizde olduğu için yıl boyunca aynı misyon vizyona hizmet edecek hatta bunları aşacak şekilde çalışıyoruz. O yüzden her yaş grubuna 5 aylık bebeğimizde üye. 65 yaş üstü bir amcamızda üye çok güzel kitap alıyorlar.” Şeklinde konuştu.
Konuşmasına devam eden Uygun Halk kütüphanelerinin her yaş grubu, her meslekten, her cins insanı kucaklayan yelpazesi çok geniş oluşumlar olduğunu kütüphaneden genç ve yetişkinlerin daha çok faydalandığını 26 bin üyelerinin 9 bin’ inin genç. 190 tanesinin 65 yaş üstü olduğunu105 tanesinin okul öncesi olduğunu, gerisi 18-19 bin’ inin yetişkin olduğunu söyledi.
Kütüphane müdürü olarak siz kitaplar okuyor musunuz? Sorusunu ise “Eve gittiğimizde pestilimiz çıkmış oluyor. Ama okumaya çalışıyoruz. Bizim de çocuklarımıza ve çevremize örnek olmamız gerekiyor. Çocuklara konuşmalarımızda çocuklar arkadaşlarınızla sorun yaşarsınız ama kitabı arkadaş olarak gördüğünüz de kitaplarla sorun yaşamazsınız. Demişimdir.” diye yanıtladı.
“Kayseri İl Halk Kütüphanesi Türkiye’nin en iyi hizmet veren il Halk Kütüphanesi”
Kayseri’deki kütüphane hizmetlerini değerlendiren Uygun, Kayseri İl Halk Kütüphanesi Türkiye’nin en iyi hizmet veren il Halk Kütüphanesi, onda iddialı olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Yerimiz küçük olmasa biraz daha büyük olsa çok daha harika şeyler yapacağız. İnşallah güzel bir projemiz var. Çocuk kütüphanesi açıyoruz. Bunun da müjdesini dün genel müdürlüğümüzden öğrendik. Çocuk Kütüphanesi Kayseri için çok çok acil. Elzem bir ihtiyaç. Ayrıca belediye’ de güzel şeyler yapıyor. Onlarında çok güzel destekleri var. Diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Kütüphanecilik hizmetlerinde Kayseri güzel gidiyor. Tabi İstanbul’ a yetişemesek de İstanbul bu konu da çok çok üstün ama Kayseri’nin de çok güzel faaliyetleri var. Belediye’yi de takdir etmek lazım” ifadelerini kullandı.
Uygun konuşmasını “Aslında gençler zaten buraya geldiler mi diyorlar ki : ‘valla buradaki ortam o kadar huzurlu ki biz eve gitmek istemiyoruz.’ Diyorlar. Gençler seviyorlar burayı. Buraya gelmeyen gençler de bir kere gelirlerse zaten gelmeye devam edecekler” şeklinde sonlandırdı.