Deprem sonrası bölgeye giden Başkan Murtaza ER bu hafta tekrar deprem bölgesine gideceklerini belirtti. Başkan ER “Mimar Çadırı” kampanyalarına destek isteyerek şunları söyledi.
“Mimarlar Odası olarak depremin ilk gününden itibaren hızlı hareket edip hızlı aksiyon alarak deprem bölgesine neler yapabiliriz için çalıştık. Hatta gece depreminden sonra hızlıca odamızda toplantı gerçekleştirirken gündüz depremine odamızda toplantı yaparken yakalandık. Şehrimizde de bu depremlerin ciddi oranda hissedilmesi sebebiyle bölgeye ulaşmamız zaman alsa da hızlıca üyelerimizle yardım kampanyası başlattık.
Mimarlar Odasından Yardım Tırları
Üyelerimizden gelen temel gıda, hijyen ve giysi paketlerini 2 tır ile bölgeye götürdük. Yardım tırlarımızdan biri Afşin ilçesine diğeri ise Kahramanmaraş merkeze bizzat yönetim kurulu üyelerimiz gözetiminde ulaştırılarak dağıtımı yapıldı. Şehrimize gelen depremzedelere de ihtiyaç durumunda şube olarak yardım etmeye devam edeceğiz.
Afad Çalışmaları ve Hasar Tespit Çalışmalarına Destek
Yardım çalışmaları devam ederken hem deprem bölgesinde hem de şehrimizde bulunan yapıları ve enkaz kaldırma çalışmalarını inceleyecek gönüllü ekipler kurduk. Ekiplerimizden bazıları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonu ile şehrimizde bulunan depremden etkilenen yapıların hasar tespit çalışmalarına katıldı. Bir diğer gönüllü ekibimiz ise Melikgazi Belediyesi ekipleri ile beraber hem Afşin ilçesindeki kamu yapılarının hasar tespit çalışmasını yaptı hem de Kahramanmaraş merkezde bulunan arama kurtarma çalışmalarına desteğe gitti. Afşin’de depremde zarar gören vatandaşların kamu yapılarına alınması için bu yapıların hasar tespit çalışması önemliydi.
“Mimar Çadırı” Kampanyası
Bu çalışmalar devam ederken bölgede mevcut hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle oluşan acil barınma ihtiyacı için çadır kampanyası başlattık. Üyelerimizin katkıları ile yaklaşık 55 adet çadır ve bu çadırların içinin tefrişatı bugün itibari ile tamamlanmaya devam ediyor. Yine yönetim kurulu üyelerimiz ve gönüllü üyelerimizle bu hafta içi bölgeye bir kez daha ulaşıp hızlı bir şekilde bu çadırların kurulumunu tamamlayarak depremzedelerin kullanımına sunmayı amaçlıyoruz.
Enkazlar Kaldırılmadan Numuneler Alınmalı!
Tüm bu yardım çalışmalarının yanı sıra; depremde yıkılan yapılarda sorumlulukları bulunanların, varsa zafiyetleri bulunanların tespit edilmesi için enkazlar kaldırılmadan tüm yapılardan gerekli numunelerin alınması gerekmektedir. Enkaz çalışmalarında gereken belgeleme ve envanter çalışmalarının yapılması için devlet kurumları ile ilgili meslek kuruluşlarının koordineli çalışması gerekmektedir. Savcıların teknik bilirkişileri ile yapıların hepsi için gerekli tutanaklar tutmalıdır. Enkazlar kaldırılmadan bu çalışmalar gerçekleştirilmezse hem bu sürecin sorumluları gereken cezayı almayacak hem de geleceğe dair yine ders almadığımız bir felaket süreci yaşamış olacağız. Bütün bunlar şu anda acil ve ivedilikle yapılması gereken konular olduğu için bunlar üzerinde çalışmalıdır. Sürecin teknik kısmı ile pek tabi geçmişte söylediklerimiz gelecekte de söyleyeceklerimiz vardır ; ancak şu an bölgenin yaraları henüz sarılmamıştır. Vatandaşlarımızın tamamını dayanışmaya ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Sürecin başından itibaren bize destek olan üyelerimize teşekkür ederiz. Milletimizin başı sağolsun.” dedi.