İç Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biri olan Kayseri, geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaparken, Osmanlı döneminde ise Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinin Niğde iline bağlı olduğu öğrenildi.

İç Anadolu’da bulunan önemli şehirlerden biri olan Niğde, Kayseri’ye 131 km uzaklıkta bulunuyor. Sert ve karasal bir iklime sahip olan Niğde’de, yazları sıcak ve kurak, kışları ise sert ve kar yağışlı geçer. Kışın bol kar yağışlı geçmesiyle bölgede kış turizmi de gelişmiştir. Sahip olduğu Aladağlar ve Ketençimen yaylasında yapılan kış turizmi, kayak severleri kendisine çekiyor.

Niğde’nin başlıca geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılıktır. Tarım alanına bakıldığında elma ve patates üretiminde adından sıkça söz ettirir. Elma ağacı sayısında ilk sırada yer alan Niğde, Türkiye geneli patates üretiminin ise yüzde 25’ini karşılıyor. Ayrıca bünyesinde bulundurduğu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Bor Deri Organize Sanayi gibi alanlarda önemli istihdam alanları arasında yer alıyor.

Kayseri De O Ilcenin Adi Degisti

Niğde’nin il merkez olmak üzere Bor, Altunhisar, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere 6 ilçesi bulunuyor. Ancak şuan da Kayseri’nin ilçesi olan Yeşilhisar’ın da geçmiş dönemlerde Niğde’ye bağlı olarak faaliyet yürüttüğü öğrenildi.

Eski Adı ‘Develi Karahisar’

Günümüzde Kayseri’nin en önemli turizm merkezlerinden biri konumuna gelen Yeşilhisar, geçmiş dönemde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı padişahı 3’ncü Mustafa tarafından Niğde sancağına bağlanan Yeşilhisar, 1858’de nahiye olarak Kayseri’ye, 1902 yılında ise İncesu ilçesine bağlanmıştır. Kayseri’ye 60 km uzaklıkta bulunan Yeşilhisar, o dönemde ‘Develi Karahisar’ adıyla anıldı. Ancak Kayseri’nin bir diğer ilçesi olan Develi ile karıştırıldığı için 1945 senesinde ‘Yeşilhisar’ adını aldı. 11 Haziran 1974 tarihinde ise ilçe oldu.

İstismara Uğrayan Sıla Bebeğin Annesi Daha Önceden Yardım Almış! İstismara Uğrayan Sıla Bebeğin Annesi Daha Önceden Yardım Almış!

Yüzde 60 Sulu Tarım

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçen Yeşilhisar’ın toplam nüfusu 2020 yılında 15 bin 935 olarak kayıtlara geçti. 21 adet köy bulunan ilçede yaşayan vatandaşların başlıca geçim kaynağı ise tarımdır. 500.000 dekar ekilen arazinin yüzde 60'ında sulu tarım yapılıyor. Sulu tarım yapılan alanlarda çoğunlukla elma, kayısı ve diğer meyveler yetiştiriliyor.

Kaynak: Sevilay Ay