11 Şubat 2015 yılında, Mersin'in Tarsus ilçesinde bindiği minibüste öldürülen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın katili Ahmet Suphi Altındöken’in Adana Cezaevi'nde öldürülmesi ve babası Necmittin Altındöken'in yaralanmasıyla ilgili davada yeni gelişmeler yaşandı.

Kötü şaka ölümle bitti! 11 yaşındaki kız çocuğu okul servisini altında kaldı Kötü şaka ölümle bitti! 11 yaşındaki kız çocuğu okul servisini altında kaldı

Ahmet Suphi Altındöken’i cezaevinde öldürdüğü iddia edilen Gültekin Alan hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile toplam 29 yıl 9 ay 10 günlük hapis cezası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onandı. Ancak beraat eden diğer sanıklarla ilgili bozma kararı verildi.

Özgecan Aslan'nı Öldüren Caniyi Katletmişti (3)

Cinayetin detayları ve ilk kararlar

11 Nisan 2016’da Adana Cezaevi'nde gerçekleşen saldırıda, hükümlü Ahmet Suphi Altındöken öldürülürken, babası Necmittin Altındöken yaralandı. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Gültekin Alan ve ona yardım ettiği iddia edilen infaz koruma memuru Hacı Ahmet Ö., silahı cezaevine soktuğu öne sürülen hükümlü Hüsamettin B., eşi Gamze B., Ahmet Tekin B., Ferat Y. ve Serkan A. hakkında Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Yargılama sonunda mahkeme, Gültekin Alan'ı "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, "tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs" suçundan 18 yıl, "hakaret" suçundan 1 yıl 4 ay, "yasak eşyaları cezaevine sokmak ve 6136 Sayılı Yasaya Muhalefet" suçlarından 6 yıl, "infaz koruma memurlarını hürriyetlerinden alıkoymak" suçundan ise 4 yıl 5 ay 10 gün olmak üzere toplamda 29 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi. Diğer sanıklar ise delil yetersizliği nedeniyle beraat etti.

Yargıtay kararı bozdu

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ve Gültekin Alan’ın "ayrıntılı ifade vereceğim" şeklindeki dilekçesi üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada, savcı mütalaasında Gültekin Alan'ın "tasarlayarak öldürme", "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs", "ceza infaz kurumuna yasak eşya sokma" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Ahmet Tekin B. hakkında ise "tasarlayarak öldürmeye azmettirme", "tasarlayarak öldürmeye teşebbüse azmettirme" ve "infaz kurumuna yasak eşya sokma" suçlarından ceza istedi.

Yerel mahkeme aynı kararı verdi

Mahkeme heyeti, Gültekin Alan'ın savunmalarına itibar etmeyerek bozma kararına direnip, sanık Alan'ı daha önce verdiği ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca toplamda 29 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına mahkum etti. Diğer sanıklar hakkında da yine delil yetersizliğinden beraat kararı verdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin 2 Kasım 2021'deki sanıklar hakkında verdiği eski kararlarında direnmesini yerinde görmemesi üzerine dava dosyası uyuşmazlık nedeniyle Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu yaptığı değerlendirmede, yerel mahkemenin sanık Gültekin Alan hakkında verdiği mahkumiyet hükümlerinin onanmasına karar verdi. Diğer sanıklar Hüsamettin B., eşi Gamze B. ile Ahmet Tekin B. ve Ferat Y. hakkında 'nitelikli kasten öldürme ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından verilen beraat kararları bakımından, anılan suçların sabit olup olmadığının tespiti bakımından eksik araştırma ile hüküm kurulduğu gerekçesiyle bozulmasına karar verdi. Çoğunluk görüşüne katılmayan iki Ceza Genel Kurulu üyesinin de "Sanık Gültekin Alan hakkında kurulan mahkûmiyet hükümleri bakımından da eksik araştırmayla hüküm kurulduğu" düşüncesiyle karşı oy kullandığına dikkat çekildi.

Özgecan Aslan'nı Öldüren Caniyi Katletmişti (4)

Gültekin Alan’ın yeni itirafları: Cinayeti işlemeye 4 kişiyle karar verdik

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Gültekin Alan dışındaki diğer sanıklar hakkında bozma kararı üzerine dava dosyası tekrar yerel mahkemeye gönderildi. Bozma kararı üzerine dava tekrar Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tanık olarak dinlenen Gültekin Alan, “Biz bu cinayeti işlemeye dört kişi birlikte karar verdik. Bunlar Ferat Y., Ahmet Tekin B. ve Adem Ç.'dir. Silahı cezaevine getirten Ahmet Tekin B., silahın cezaevine geliş masrafını ödeyen ise Ferat Y.’dir” dedi. Sanıklar ise bu iddiaları kabul etmeyerek beraat talep etti.

Mahkeme heyeti, Alan’ın ifadelerini inandırıcı bulmayarak, sanıkların "nitelikli kasten öldürme" ve "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarını işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Ancak sanıklardan Ferat Y. hakkında tensip zaptında yapılan bir hata nedeniyle karar verilmemişti. Hata fark edilince Ferat Y. hakkındaki davanın devamına karar verildi.

Mahkemenin gerekçeli kararı

Mahkemenin gerekçeli kararında, sanığın bir suçtan cezalandırılmasına karar verilebilmesinin temel şartının, suçun hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak bir kesinlikle ispat edilebilmesi olduğuna dikkat çekilerek, "Adana Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesi ile sanıklar Hüsamettin B. ve Gamze B. hakkında 'tasarlayarak öldürme, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs', sanık Ahmet Tekin Baykal hakkında 'tasarlayarak öldürmeye azmettirme, tasarlayarak öldürmeye teşebbüse azmettirme', sanık Hacı Ahmet Özdoğan hakkında 'tasarlayarak öldürme, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçlarından cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açılmış ise de; sanık Gültekin Alan'ın bozma öncesi aşamalardaki yazılı ve sözlü savunmalarında kendisi dışında diğer sanıkların suçlamalarla ilgilerinin bulunmadığına dair başkaca delillerle de desteklenen beyanları, bozma sonrasında ilk beyanlarından farklı olarak verdiği çelişkili beyanları, sanıkların inkara yönelik istikrarlı savunmaları, müşteki infaz koruma memurlarının beyanları, bilirkişiler tarafından düzenlenen 19/12/2016 tarihli raporda, 11/04/2016 tarihinde koğuştan çıkıldığı 14.23 ile 14.26 saatleri arasında Gültekin Alan'ın giysileri altında ve bel kısmında tabanca olup olmadığı ve tabancayı nasıl temin ettiğine dair bir görüntüye rastlanmadığının, koğuş kapısının önünde gardiyanların arasında bulunan Ahmet Tekin Baykal'ın Gültekin Alan'a doğru sol elini kaldırarak sakinleşmesi yönünde el hareketleri yaptığı ancak kameralarda ses kaydı olmadığından ne söylediğinin anlaşılamadığının bildirilmesi ve tüm dosya kapsamı birlikte ele alınıp değerlendirildiğinde; sanıkların cezalandırılmasına yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden, şüpheden sanık yararlanır ilkesi de gözetilerek sanıklar Hüsamettin ve Gamze B., Ahmet Tekin B., Hacı Ahmet Ö.'nün müsnet suçlardan 5271 Sayılı CMK.'nun 223/2-e madde uyarınca delil yetersizliği nedeniyle beraatlarına karar verilmiştir" denildi.

Kaynak: İHA