Kasım ayına sayılı günler kala pastırma sıcaklarının başlayacağı tarih gündemi meşgul etmeye başladı. Bazı yıllar birkaç kez yaşanan, bazen de hiç görülmeyen pastırma yazı sıcaklıklarının genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürdüğü bilinmektedir. Pastırma yazı sıcakları, geleneksel olarak serin ama kuru ve güneşli bu günlerde pastırma üretimi için uygun olması sebebiyle bu isimle anılmaktadır. 

Ekim ayının son günlerine girilirken, yurt genelinde sıcaklıklar artmaya başladı. Pastırma sıcakları, genellikle ekim sonu ile kasım ortası arasında yaşanan hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılmaktadır. Bu kapsamda pastırma sıcaklıklarının ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği son dönemin merak edilen soruları arasında yer aldı. Pastırma yazı sıcakları Türkiye'de genellikle İç Anadolu, Marmara ve Ege bölgelerinde daha belirgin yaşanmaktadır .

Pastırma sıcakları ne zaman? 

Ekim ayı sonu ile kasım ayının ikinci haftası arasında yaşanıyor. Bu aralıkta yaşanan sıcak hava dalgasının etkili olduğu, sıcaklıkların mevsim normallerine göre daha yüksek seyrettiği, gündüzleri güneşli, geceleri açık ve ayazlı günler için pastırma sıcakları ifadesi kullanılır. Bazen yılda birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. 

TUSAŞ’a saldıran teröristler 9 yıldır aranıyordu! TUSAŞ’a saldıran teröristler 9 yıldır aranıyordu!

Ekran Görüntüsü 2024 10 27 180057

 Pastırma sıcakları anlamı nereden gelir? 

Pastırma sıcakları ismi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebiyle verilmiştir. Gece ve gündüz sıcaklık farklarının yılın geneline oranla en yüksek olması, etin gözeneklerinin gündüzleri sıcak nedeniyle açılması ve geceleri soğuk nedeniyle kapanmasına neden olur ve sıvanan çemen etin içine çok iyi işler. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da ‘kocakarı yazı’, İsveç'te ‘Azize Birgitta yazı’, Amerika Birleşik Devletleri'nde ‘Yerli yazı’ (Indian summer) gibi farklı isimlerle anılmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi