Bu haftaki röportajımızı Kayserili tarihçi yazar Süleyman Kocabaş ile yaptık. 66 yaşında olan ve 50 yıllık yazar geçmişi olan Kocabaş, "Emekli olduktan sonra Kayseri'de iki dairemden birisini 'Süleyman Kocabaş Özel Kütüphanesi' adıyla kütüphaneye çevirdim. 12 bin ciltlik tarih kitapları ve 40 yıllık gazete ve dergi koleksiyonunu araştırmacıların hizmetine sundum" dedi.

İşte Kayseri'nin değerli yazarlarından Süleyman Kocabaş ile yaptığımız 'kitap dolu' röportajımız:

"EVİMİ KÜTÜPHANEYE ÇEVİRDİM"

SORU: Kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz? 

50 yıllık yazarım. Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi üzerine 76 kitap yayınladım. Kitaplarım tutuldu, birçok baskıları yapıldı. Bazı kitaplarım Arapça'ya çevrildi. Bir kitabımız Filistin'de, iki kitabımız Azerbaycan'da yayınlandı. Şuanda Türkiye'li bir yazar olarak yurt dışında da okunuyoruz. İlkokulu Kayseri’de, Ortaokulu Pazarören’de ve Yüksek tahsili de İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirerek Yüksek Ziraat Mühendisi olarak memuriyet hayatımı sürdürüp sonra da emekli oldum. İngilizce ve Osmanlıca bilirim. Çeşitli ulusal gazete ve dergilerde yazdım ve yazmaya devam ediyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Emekli olduktan sonra Kayseri'de iki dairemden birisini 'Süleyman Kocabaş Özel Kütüphanesi' adıyla kütüphaneye çevirdim. 12 bin ciltlik tarih kitapları ve 40 yıllık gazete ve dergi koleksiyonunu araştırmacıların hizmetine sundum.

"KİTAP EVLERİNDE SATILMAYAN KİTAPLAR BURADA BÜYÜK OKUYUCU BULUYOR"

SORU: 3'üncüsü düzenlenen Kitap Fuarı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Bu fuara 3. defa katılıyoruz. Kayserimiz için ve okuma alışkanlığımızı artırmak yönüyle bu fuar büyük bir şanstır. Zaten diğer illerde bu tür kitap fuarları düzenlenmeye başladı. Kitap Evleri'ne gidip, kitap almayan vatandaşlar fuarı merak edip geliyor, almayacak olsa bile bir göz ucuyla bakıp, kitabı alıyor. Kitap evlerinde satılmayan kitaplar burada büyük okuyucu buluyor. Yazarlarımızın kitaplarını imzalayarak vermesi de fuara ayrı bir özellik, güzellik katıyor. Siz değerli gazeteci arkadaşlarımız da fuarı gezip, biz yazarları tanıyorsunuz. Ayrıca teşekkür ediyorum. 

SORU: Kitap Fuarı'na Kayserililerin ve kitapseverlerin ilgisi nasıl?

Fuara bu sene, geçen senelere göre daha fazla ilgi var. Zaten okullardan öğrenciler sürekli geliyor. Gençler kitaplara daha çok ilgi gösteriyor. Anne ve babaların sürekli teşvik ettiğini gözlemliyoruz, bu da bizi daha çok memnun ediyor. Okulların öğrencileri getirip fuarı gezdirmesi çok anlamlı ve duyarlı bir davranış. Bu durum öğrencilere kitap ve yazar sevgisini aşılıyor. O yönüyle fuarların ayrı bir önemi var.

SORU: Şuana kadar hafızalara kazınan kitaplarınız hangileri?

En dikkat çekici ve unutulamayan kitaplarım arasında Sultan Abdulhamit'in hatıraları, Sarıkamış faciası, Ermeni Meselesi, Çanakkale Savaşı kitaplarımız en çok satanlar arasında. 

'KİTAPLARIMIZI HEM YAZIYORUZ, HEM BASTIRIYORUZ, HEM DE SATIYORUZ'

SORU: Sanırım, Yazarların en büyük sıkıntısı arasında kitaplarını bastırmak. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Tabii. Biz de Süleyman Kocabaş olarak 3'ü bir arada. Kitaplarımızı hem yazıyoruz, hem bastırıyoruz, hem de satıyoruz. İşte bir ülkeye en büyük hizmet budur. Hele Kayserimiz gibi bir ilde Vatan Yayınları, Süleyman Kocabaş Kütüphaneleri adı altında bir yayınevinin bulunması ve 76 kitabın bulunması Kayserimiz için ayrı bir özellik gösteriyor. Kayserimiz hep sanayi ve ticaret şehri olarak anılıyor. Bizim bu yayınevlerimiz ve kitaplarımız ile Kayseri artık bir kültür şehri intibahını uyandırdık. Zaten eskiden beri kültür şehriydi. Bunlar Kayseri'nin kültür şehri olmasına yönelik yeni bir atak hareketi oldu biz de. Şuanda kendi kitabını hazırlayan ve satan çok arkadaşımız var. Onların da çoğu Süleyman Kocabaş'ı bir model olarak almışlardır. Bizi üstad olarak tanıyorlar. Bize imrenerek kendileri de kitap yazmaya ve fuarlarda satmaya çalışıyorlar. Bu da güzel bir şey bence.

Kayseri 29 Ekim kutlamalarına damga vurdu! Onun için sıraya girdiler! Kayseri 29 Ekim kutlamalarına damga vurdu! Onun için sıraya girdiler!

Teşekkür ederiz.