Bu tarih itibari ile motorlu taşıt sürücüleri ile ilgili yeni dönem devreye giriyor. Sürücü kurslarından sertifika alıp ehliyete çeviren adaylar 2016 tarihine kadar normal trafiğe çıkabilirlerken, bu tarihten itibaren 2 yıl stajyer sürücü olacaklar. Yeni çıkan trafik yönetmeliğine göre 2 yıllık stajyer uygulaması 01.01.2016 itibari ile motorlu taşıt sürücüleri için yeni bir dönem başladığını belirten Zamantı Sürücü Kursu kurucusu Mazhar Gündoğ, “Sürücü adaylarımız için yeni bir dönem başlıyor. 2016 yılına kadar sürücü kurslarından sertifika alıp ehliyete çeviren adaylar normal trafiğe çıkabilirken, bu tarihten itibaren 2 yıl süre ile bir gözetmen eşliğinde trafikte yer alabilecekler. Buna da stajyer sürücü diyoruz. Aday sürücülerin kendi gruplarında örneğin B,E, A2 sürücü belgelerinden birine sahip olan gözetmen eşliğinde trafiğe çıkabilecek yani aday doğrudan sürücü olamayacak. Sürücü 2 yıllık bir staj süresi sonrası ana kuralları ihlal etmediği takdirde hakiki sürücü haline gelebilecek” ifadelerini kullandı.
“YÖNETMELİĞİN AVANTAJI VE DEZAVANTAJI VAR”
Yönetmeliğin avantajları ve dezavantajlarından bahseden Gündoğ, “Bu tarihten sonra doğrudan trafiğe çıkamadığı gibi, aldığı ehliyet grubundan bir gözlemci eşliğinde trafiğe çıkabilecek. Özellikle hatalı sollama, takip mesafesine uymama, kırmızı ışıkta geçme, alkollü araç kullanma gibi asli kusur saydığımız cezaları bu süre içinde hak etmesi halinde stajyer sürücü belgesi iptal edilip, yeniden bir sürücü kursuna katılarak yeniden aday olacak. Bu tür asli kusurları işlemesi dâhilinde cezanın türüne göre puanı da düşürülür. Sertifikası iptal olan aday sırayla aşamalardan geçer ama yine stajyer sürücü olması dezavantajlarıdır. Bu bakımdan bu uygulama kapsamına düşmemesi için yaşı dolmuş, grubunda ehliyeti alma hakkını kazanmış vatandaşlarımıza önümüzde ki 4 aylık süreyi değerlendirmelerini ve stajyer sürücü değil de hakiki sürücü olabilmeleri için öneriyoruz. Avantajları arasında ise sisteme geçilmesinin sebebi 2 yıl bir gözlem altında bir sorumluluk altında belgesinin iptal edilmesi ile stajyer sürücü psikolojisi ile hareket edip çok daha dikkatli olmasını ve ömür boyu kendisinin de edilgen hale getirmesini sağlamaktır” dedi.
“CEZALAR CAYDIRICI FAKAT KAZALARIN DÜŞMESİNE ETKİSİ YOKTUR”
Uygulamanın neden yapıldığı ile ilgili Gündoğ sözlerini şöyle sürdürdü, “Uzun zamandır Türkiye’de ehliyetlerin alınması ile sürücü hatalarından meydana gelen trafik kazalarında, oranın düşmesi ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde bu karara varılıyor. Örneğin son 2 yılda teorik eğitimler zor, direksiyon kolay iken şuan tam tersi durum görülüyor ve doğru bir karardır. Bölümlerde uzman seviyesinde ders içeriği vardı ve şuan müfredat değişti sadece sürücü için gerekli olan ihtiyacını karşılayacak konular üzerinde bir sınav haline getirildi. Randevulu sistem ile yarım saatlik eğitim ve sınav yapılıyor. Sürücülerin denetlenmesinde, kontrolünde yolda trafik polislerinin aracı durdurup ceza kesmesi olarak bakılmamalıdır. Sürücü kontrolleri de bir sürücüyü ikna edecek hizmet için eğitim mantığı içinde ele alınmalıdır. Cezalar caydırıcıdır evet ama maalesef kazaların düşmesine etkisi olmamaktadır.”