Türkiye'nin önemli üniversitelerinden birisi olan Erciyes Üniversitesi sayesinde genç öğrenci bireylerin çoğunlukla yaşadığı Talas'ın geçmişi çok eskiye dayanıyor. İlçenin tarihi;

Milattan Önce 1500-510 yılları arasında Mazakların egemenliğinde olan Milattan Önce 510-335 yılları arasında Kapadokyalıların, M.Ö 335 yılında İskender’in istilasına uğramış. Ardından M.Ö 312-37 yılları arasında Kayrusların, M.Ö 37 yılından sonra Milattan Sonra 1127 yılına dek ilk önce Romalıların daha sonra Bizanslıların yönetiminde kalmış. Ancak 1127 yılında Danişmentlerin eline geçmiş. 1169 yılında ise Anadolu Selçukluların idaresinde geçen Talas, 1243'de Moğol istilasına uğramış.

Osmanlı yönetimi

Moğolların istilasının ardından Anadolu Selçukları yıkılınca öne Eratna sonra ise Kadı Burhaneddin Devleti'nin yönetimine giren Talas, Kadı Burhaneddin'in 1398 yılında ölmesiyle Osmanlı Devleti yönetimine bağlanmış. 1402 Ankara Savaşı'ndan sonra da Karamanoğullarının hakimiyetine girerek 1467 yılında yeniden Osmanlıların egemenliğine girmiş. 

Talas'ın tarihi hikayesi bitmezken, 1510 yılından sonra İran Hükümdarı Şah İsmail'in baskısında maruz kalan Ermenilerden bazı gruplar Talas bölgesinin çevresine yerleştirilmiş olsa da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ülkedeki Ermeniler farklı ülkere, Rumlar ise Yunanistan'a göç etmiş. 

Sıfır kilometre araç Kayseri’de sahibini buldu! Sıfır kilometre araç Kayseri’de sahibini buldu!

Talas'ın ilçe olması

1907 yılı öncesinde Kayseri Livasına bağlı olan Talas, o dönemde henüz bir kasabayken, 1907 yılında belde teşkilatının kurulmasının ardından 1911'de Kayseri'ye bağlı bir bucak olmuş ve 1987 yılında da 3392 Sayılı Kanunla ilçe olmuş.

Talas ismi nereden geliyor?

Bu konu hakkında iki tahmin var. Bunlardan biri;

1) Orta Asya'da eski bir Türk Şehri'nin de adı olan Talas ismi, o şehirde yaşayan boylardan birinin Selçuklular zamanında bu bölgeye gelerek yerleşmesinin ardından, Talas adını aldığı düşünülmekte ayrıca 1180 yılında Talas’ın 500 hanelik bir Türk köyü olduğu da, kaynaklarda yazmaktadır. 

2) XIX. yüzyılda 'Edmund Naumann' isimli seyyahın, Kayseri'yi ziyaret ettiği sırada Talas'ın Latince kökenli Kutsal Savaş anlamına gelen 'Mutalaste' adından dönüştüğünü söylemiş ve bu ad bazı kaynaklarda 'Mutalaske' olarak da geçmekte.
         

Kaynak: ÇİĞDEM ÖZAŞIR