Açılış töreninde konuşma yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, hak sahiplerinin güvenini boşa çıkarmadıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Tedbirlerin en başında dirençli binalar yapmak geçiyor. Dirençli binalar da kentsel dönüşümle mümkün oluyor. Devletimiz ve belediyelerimiz bu konuda olağanüstü çabalar gerçekleştiriyor. Teşviklerin haddi hesabı yok.
40 yıl önce aldığınız aracı galeriye götürüp ‘yenisini ver’ diyerek alıyoruz. Sanki onun gibi. Daireye daire veriliyor yani. Belediye olarak emsal artışı yaptık. Bunun üzerine ev sahiplerinden eğer katlarda ya da metrekarelerde fark yoksa hiçbir fark olmadan taze ev ile eski ev değişmiş oldu.
Burası 1990 yılında yapılmış. 1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra değişen imar yönetmeliğinden sonra binalar gerçekten sağlam oldu. Yapı denetim firmaları devreye girdi. O nedenle Talas’ta 1999 senesinden sonra yapılan binalarda ağır hasar ya da orta hasar olmadı" dedi.
Yaşanılabilir mekan için kentsel dönüşümün olmazsa olmaz olduğunu belirten Yalçın, "Talas’ta son 5 yıl içerisinde 1 milyon metrekareyi kapsayan 41 farklı alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. Burada 2 bin 303 riskli konutun yıkımı gerçekleşti. Buna karşılık 96 binada 3 bin 209 konut ve 343 işyeri yapıldı. Bu yapılarda hak sahiplerine teslim edildi.
Bundan 10 gün önce de Harman Mahallesi 62 Evler’de 65 hak sahibine anahtarını teslim ettik. Bu alandaki kentsel dönüşüm projesi 10 bloktan oluşuyordu. 60 bağımsız bölümü var. Allah nasip ederse 24 ay sonra konutların teslimi yapılacak. 84 daire ve 4 dükkandan oluşuyor.
Yıkılan binalardaki daireler 118 metrekareydi şimdi ise 138 ile 150 metrekare arasında olacak. Bu arada hak sahipleri kira yardımı da alıyorlar. Çok çaba sarf ettik. Şimdiden hayırlı olsun. Hak sahiplerimiz bize güvendi biz de onların güvenlerini boşa çıkarmayacağız" diye konuştu.