Profesyonel Belediyecilik anlayışını Talas’ta hakim kılmaya çalışacaklarını belirten Palancıoğlu, bunun en önemli yolunun halkı bilinçlendirmek olduğunu ifade etti. Eğitim noktasında Talas’taki bütün okulun ihtiyaçlarının karşılanması için liste çıkarttıklarını belirten Dr. Palancıoğlu, “Birincisi asfalt, kaldırım, yol, park yapmak bizim asli görevimiz.  Ben gerçekten bunların reklamını yapmaktan utanıyorum!” şeklinde konuştu.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği görevinden istifa edip siyasete atılan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu ile Talas’ın sorunları, başlıca ihtiyaçları ve yapmak istedikleri hizmetleri dinlemek için bir araya geldik. 

Bürokrasi içinden çıkıp siyasete atıldınız, Belediye Başkanlığına aday olup kazandınız ve şimdi de Belediye Başkanlığı görevini yürütüyorsunuz, deneyimleriniz ve izlenimlerinizi bizlere aktaracak olursanız eğer Başkanlık göreviniz nasıl geçiyor?

Alışma noktasında sıkıntı yaşamadık, hızlı bir şekilde adapte oldum. Üniversitede 17 yıl boyunca Akademik görev yürütmüştüm. Bu çalışma sırasında Belediyelerle birçok proje yapmıştık. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İstanbul büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresiyle Avrupa Birliği projelerimiz oldu. Bunlardan bir tanesi raylı sistemleri yerinde incelemek üzere Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleriyle birlikte Viyana’ya gitmiştik. Buradaki hafif raylı sistem projesinin ne kadar doğru bir proje olduğunu Viyana’da gördük. 500 kilometre uzunluğunda bir hafif raylı sistemleri var, kendi raylı sistemi araçlarını üreten firmaları var, yani Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerinden biri Viyana. Budapeşte’de kent bilgi sistemleri ve kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar yapmıştık. Çek Cumhuriyeti’nde kent bilgisiyle ilgili çalışmalar yaptık. Kayseri Büyükşehir Belediyesinde danışmanlık görevini yürütürken 11’nci Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün heyetiyle birlikte 2008 yılında bürokrat/diplomat olarak gitmiştim. Tüm bunlar bana belediyecilik için bir alt yapı teşkil etti. Aynı zamanda meslek olarak Harita Mühendisi olduğum için alt yapı, karayolları, imar, kentsel dönüşüm bu tür coğrafi bilgileri konusunda ders verdiğim için bu aşamalarda çok zorluk çekmedim. Bürokrasiyi öğrenme noktasında Orta Anadolu Kalkınma Ajansının bana çok büyük etkisi oldu. 5 yıl boyunca kalkınma stratejileri çalıştık hem kamu kurumlarına, hem de özel sektöre mali destekler aktardık, projeler ürettik, projelere destekler aktardık. Kayseri, Sivas, Yozgat İlini aynı zamanda da İlçelerini bizzat dolaştım, palanlar yaptım. Bir madenden ahıra, seraya kadar girdik çıktık. Dolayısıyla hem sahayı tanıdım, hem bu bölgeyi nasıl kalkındırırız bunlarla ilgili çalışmalar yaptım. 60 kilometrelik 47 tane İlçenin 5 yıl boyunca yönetimleriyle çalışan Valiler, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanlarıyla çalışan, Ankara’da kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere Kültür Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı olmak üzere birçok Bakanlıkla temaslar yürüten bir kurum olduğu için hem Ankara, hem de yerel Bürokrasiyi biliyorum. Belediye Başkanı yeni seçildiğinde İl müdürleri olsun, diğer Vali Yardımcılarından kaymakamlara kadar birçok insanı tanımaz ama ben Kalkınma Ajansındaki görevimden dolayı herkesi yakından tanıyorum. Bu ikili irtibatlar çok önemli, Belediyenin işlerini halletme noktasında da çok hızlı mesafeler aldık. Geçen hafta Brüksel’de Türkiye’de ki Belediye Başkanlarını temsilen ben seçilmiştim, Türkiye’den tek Belediye Başkanı bendim kırsal kalkınmayla ilgili olarak toplantıdaydım. Talas’a tüm bunların büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Burada tabii ki Talas’ın öncelikli sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Mevcut sorunları bir an önce çözmek gerekiyor ki diğer projelerin hayata geçmesi daha rahat olması açısından, gelişmesi açısından. 

Talas her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Bu büyümenin önemli gelişmelerinden biri ulaşım! Bu noktada hafif raylı sistem projesi Talas’a geldi. Hafif raylı sistemin ulaşımı rahatlatma noktasında çözüm olacağını düşünüyor musunuz?

Raylı sistem gerçekten çok güzel bir ulaşım vasıtası, Talas’a 100 Trilyonluk bir yatırım geliyor bu çok önemli bir yatırım. Raylı sistem çok kolay bir ulaşım aracı, ayaktayken ürür vaziyette hiçbir zahmete girmeden raylı sisteme biniyorsunuz ve iniyorsunuz.  Merdiven çıkma zahmetine girmiyorsunuz, kendi aracınıza binerken dahi eğilip bükülmeler oluyor. Geçtiğimiz hafta Brüksel’de yine gördük,  metroya da, hafif raylı sisteme de bindik. Metro için merdivenlerle 100 metre aşağıya iniyorsunuz, yürüyorsunuz, metroya biniyorsunuz, 2 durak gidiyorsunuz bir 100 metrelik merdiveni daha tırmanıyorsunuz. 2 yerde çalışmıyordu yürüyen merdivenler ve 2 kere o merdivenleri yürüyerek çıkmak zorunda kaldık. Terin suyun içinde kaldık ve dedik ki, ‘Metro çözüm değil’. Metro nerde çözüm? Yeşilhisar, İncesu, Belsin, İldem. Mesela metro olsa Kayseri’de İldem, şehir merkezi, Sanayi ve Belsin 4 durakta çalışmalı. Metroda duraklar birbirine çok yakın olamıyor. Dolayısıyla bir dönem Kayseri’de, hafif raylı sistem mi, metro mu tartışmaları vardı, nüfus 3-4 milyonu bulduğu zaman evet metro bir çözüm olabiliyor. Çünkü nüfusa dayalı olarak şehir büyüyor. Ama hafif raylı sistem Kayseri ölçeği için en uygun çözüm. Talas içinde hafif raylı sistemin yanında Trambüs ilave olarak geliyor., lastik tekerlekli Tramvay. Bu çok daha güzel ve ilk defa Talas’ta uygulanacak. Talas’a Büyükşehir Belediyemiz çok büyük ve önem veriyor. Şimdi Atatürk Bulvarını önümüzde ki ay açmış olacağız, Ekim sonuna kadar açmış olacağız bu da önemli bir gelişme. 2’nci ve 3’ncü hatlarımızda var, Trambüs olarak devam edecek. Talas’ın ana caddesinden Anayurt’a bağlanıyor Anyaurt’tan da Sivas Caddesine bağlanacak. Daha sonra da Üniversite ve Anayurt’a şehir bağlantısı yapacak bir hattımız daha olacak. Bu hatların fzibiteleri devam ediyor. 2015 yılında bu hatları tamamlayacağız. Anayurt’a lastik tekerlekli Trambüs gelecek bunun müjdesini bir kez daha verelim vatandaşlarımıza. Ulaşım noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de çalıyoruz, ‘Belediye master planı’ Talas için. Kaza noktalarını analiz ettireceğiz, ışıklandırma, kavşak yapılması gereken yerler, yaya ve bisiklet trafiğiyle ilgili çalışmalar var bunlarla çalışıyoruz. Bir diğeri Erciyes Üniversitesi’nin arka kapısından içeri girecek hat! Otobüslerin raylı sistemin güzergahından içeri girmesi için istiyoruz, Üniversiteyle görüşmelerimiz sürüyor.  10 gün içerisinde inşallah onu da çözeceğiz. 

2014-2015 eğitim-öğretim sezonu başladı, diğer İlçe Belediyelerimizden eğitim ve öğretime destek manasında kırtasiye seti dağıttılar. Siz Belediye Başkanı olarak Talas’ta eğitime ne gibi katkılar sundunuz?

Her Belediyenin kendi farklı yöntemleri oluyor desteklemelerde, Kocasinan Belediyemiz kırtasiye yardımı yaptı. Biz de Kayseri’de beklide ilk defa olacak bir çalışmaya imza attık. Alt yapıya önem veren Belediyeyiz.  Tüm okulların ihtiyaç listelerinin kitapçık halinde çıkarttık İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte. Hangi okulun asfalta, kilit parkeye, lavaboya, Öğretmenler odasına, yalıtıma, ısıtma sistemine, bahçe duvarı gibi ne ihtiyaçları varsa bütün ihtiyaçları liste halinde çıkarttık. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz ile defalarca toplantı yaptık, ‘Hangi okulda ne yapılması gerekiyor, nelere ihtiyaç var?’ bunlarla ilgili de çalışma başlattık. Öncelendirdik, en önce ne lazım? Öğretmen odası. 7 tane okula Öğretmen odası yaptık! Bakın bunu sessiz sedasız yaptık, reklamını yapmadık. Boyası, sıvası değil, bütün tefrişatı dahil. Bu çok önemli çünkü Öğretmenlerimizin bütün stresini almak, öğrencinin bilgi akışını sağlamak adına önemlidir. Bunları bitirdik önümüzde ki hafta açılışını yapacağız. Onun haricinde öncelendirdiğimiz okulun en acil ihtiyacı nedir? Ona göre de 500 Milyara yakın ihalesini yaptık, asfalt, kilit parke, duvar, tuvalet ve diğer ihtiyaçları ne ise bunların yapımını da başlattık, bitmek üzere. Bir tanesinin Pazartesi Günü zaten açılışını yapmıştık Endürlük’te ki Kani Arıkan İlkokulu. Oranın 100 Milyarın üzerinde ihtiyacını karşıladık! Okulun bahçe duvarlarını, tel örgüsünü, asfaltını, kilit parkesini ve yeşillendirmesini biz yaptık. Bunları yapmak bir Belediyenin görevi değil! Ama büyük bir destek verdik. Kaymakamlığın yanında ki Talas Ticaret Lisesi var, oradaki Öğretmen ve Velilerle görüştüğümüzde ticaret Lisesinin uygun olmadığını, bir önceki dönemde bu okulun ticaret lisesine çevrildiğini söylemişlerdi. Oranın yeniden Talas Anadolu Lisesi haline getirilmesiyle ilgli sağ olsun Milli Eğitim Müdürümüzle görüşme yaptık, şu anda orası Ticaret Lisesinden Anadolu Lisesine dönüştürüldü, hem Velilerimiz  için, hem Öğretmenlerimiz için istedikleri durum gerçekleşmiş oldu. Anayurtta çok büyük bir okul sorunu var! 2 tane temiz Ortaokul-İlkokul alanı vardı, buranın da yapılmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle 2 tane mimari yapı tasarlandı, 2 tane okul Anayurt bölgesine yapılacak. İhalesi yapıldı, bir Ortaokul, bir de İlkokul yapılacak. Dolayısıyla da Anayurtta ki okul sorununu çözme noktasında iyi bir adım oldu. Tüm eğitimle ilgili olarak Milli Eğitim Müdürleriyle yaptığım toplantılarda dedim ki, ‘Bizim işimiz yalnızca Yol, alt yapı, kanalizasyon yapmak değil, en önemli yatırım insan kaynağına yapılan yatırımdır. 

Diğer Belediyeler yaptıkları  tüm faaliyetlerin medya kanalıyla reklamını yaparlarken siz neden işin reklam boyutundan kaçınıyorsunuz?

Kayseri Havalimanı Hizmete Açıldı Kayseri Havalimanı Hizmete Açıldı

Birincisi asfalt, kaldırım, yol, park yapmak bizim asli görevimiz.  Ben gerçekten bunların reklamını yapmaktan utanıyorum! Yani şurada sizlere çay ikram etmek bizim asli görevimiz mi? Bunun reklamını yapmak da gerekmiyor. Özel ekstra işler yapmak gerekiyor ama vatandaşımız da inşallah anlayacaktır, yavaş yavaş profesyonel Belediyeciliğe geçmemiz gerekiyor. Ufak tefek şeyleri reklam yamak bana çok şık gelmiyor. 

Bu ‘Profesyonel Belediyeclilk’ sözünüzü biraz açacak olursak eğer, ne anlamalıyız ‘Profesyonel Belediyecilikten?

Yani Orta Anadolu Kalkınma Ajansında olduğu gibi nasıl yani? Gelen vatandaşa müşteri gibi davranmak! Belediyenin özel Holding gibi, özel bir şirket gibi çalışması, kamu havasını hissettirmemek gibi, vatandaşın buraya geldiğinde oturacağı koltuğun kaliteli olması, içeceği çayın/bardağın kaliteli olması, güler yüzlü Belediye personelinin, ‘Size nasıl yardımcı olabilirim’in kaygısına düşmesi, çözümünü sağlaması, çözümünü de sağlayamıyorsa güler yüzlü, tatlı dilli izahını yapması ve halkı rahatlatması. En önemli durum bu. Bunu yaptığınız zaman zaten insanlar görecektir. İyi niyetli Belediye olmaya çalışıyoruz, elimizden geldiğince insanları yönlendirmeye çalışıyoruz, evin içinin nasıl temiz olmasını halkımız istiyorsa aynı şekilde aynı özeni de dışarıya vermesini sağlamamızdır. Bizim 20 Tane personelle bütün Talas’ı temizlememiz mümkün değil, halkımızında buna destek vermesi lazım. İçeceği içeceklerin atıklarını sokağa atmamaları lazım. Dükkanının önünü süpüren bir esnaf ya da vatandaş onu sokağa süpürmemesi lazım, toplayıp çöp tenekesine atması lazım. Plastiği, camı vs birbirinden ayırması lazım. Bizde şimdi başlıyoruz artık bunları toplamaya. Bir aile havası vermeye çalışıyoruz. Bakınız bizim Belediyede ki arkadaşlarımız ahşap oyun alet, ahşap masa, bank koymaya korkuyorlar parklara. Neden diyorum, ‘Yakıyorlar, kırıyorlar’ diyorlar. Simdi siz belediye olarak istediğiniz kadar narin, ince işler yapın, Vatandaş bunu kullanma da özen göstermiyorsa o zaman belediye olarak siz Kamu  bütçesini çar çur etmiş oluyorsunuz. Bugün ahşap bir kamelya yapıyorsunuz, bir hafta sonra bir bakıyorsunuz ya yakılmış, ya bıçakla kazınmış halde buluyorsunuz. Bu şekilde olduğu zaman halk diyor ki, ‘Belediye hiç mi bakmıyor?’ bunca kişinin başına Polis ya da zabıta dikmemiz mümkün değil. Onun için de halkı bilinçlendirici faaliyetlerimiz olacak. Geçen gün Zabıta işle toplantı yaptık, arkadaşlara dedim ki, ‘Bundan sonra okullar da bilinçlendirme toplantıları yapacağız. Sınıflara  girip ders anlatacağız.’ Bizim o çocuklara su kullanmayı öğretmemiz lazım, elimizi sabunlarken suyu açık bırakıyoruz, normalden 5 katı fazla su tüketiyoruz. Bunu herkes kendi evinde de yapabilir. İsraftan kaçınmalıyız, bu yıl kuraklık oldu, Büyükşehir Belediyemiz suyu 22 kuruşa düşürdü ve vatandaş depolarını doldurmaya başladı, bilinçsiz kullanım arttı. Profesyonel Belediyecilikten anladığım bu. Kamu kaynaklarını çar çur etmeden mümkün olduğunca insanların da desteğini alarak minimum tüketim yapmak. Bir diğer açılımı ise profesyonel Belediyeciliğin, bir kaldırımı, asfaltı döşediğimiz de bunun maksimum süre kullanılmasını sağlamak.