Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025 yılı hedeflerini açıkladı. 2024 yılında çeşitli kalemlerde toplam 91 milyar lira üreticilerimize doğrudan destek ödemesi yapıldı. 2025 yılında da yeni destek modelinde çiftçilere çeşitli avantajlar geliyor. Çiftçilere destek ödemeleri de artırılıyor. İşlenmeyen arazilerin kiralanmasına da 2025 yılında başlanacak.
Üreticiler yeni kurulan internet sitesinde bilgilerini girerek ne kadar destek ödemesi alacaklarını öğrenebileceğini belirten Yumaklı, ‘2025 yılında üreticilerimize desteklerimizi artırarak sürdüreceğiz ve 135 milyar lira destekleme ödemesi yapacağız. Ayrıca Orman köylülerine yüzde 20’si hibe, yüzde 80’i faizsiz krediden oluşan 2 milyar 250 milyon lira ORKÖY kapsamında destek verilecek’ ifadelerini kullandı.
Destek Ödemeleri İçin Yeni Adım
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘Üretim planlaması kapsamında hayvancılıkta süt, besilik sığır ve kanatlı eti üretim bölgeleri belirledik. Bu bölgelerde üretim yapanlara çeşitli avantajlar sağlıyoruz’ dedi. ‘Destek ödemeleriyle ilgili sahada üreticilerimizden 'nerede ne ekersem ne kadar destek alırım’ sorularını sık duyuyorduk. Buna dair üreticilerimize büyük kolaylık sağlayacak yeni bir uygulamayı daha bugün itibarıyla hizmete alıyoruz’ diyen bakan Yumaklı, ‘Artık, çiftçimiz sadece bir tıkla, bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünlerinde ne kadar destek alacağını görmüş olacak. Çiftçilerimiz destekhesaplama.tarimorman.gov.tr adresine girecek. Bitkisel üretimde; yer, ürün, sulama durumu ve alan bilgisini girerek ne kadar destek alabileceğini kolay şekilde hesaplayacak. Aynı şekilde hayvancılık ve balıkçılıkta da gerekli bilgileri girerek, ne kadar destek alabileceğini görebilecek. Tarımcebimde’ye de entegre edeceğimiz bu yeni uygulamamız çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı olsun’ ifadelerini kullandı.
2025 Hedefleri
Yeni yılda 2025 hedeflerini açıklayan Yumaklı, ‘Tarım sayımında Bakanlığımız sorumluluğundaki faaliyetleri 2025 yılı Mayıs ayı sonuna kadar tamamlayacağız. TÜİK tarafından ise 1 Temmuz-31 Aralık 2025 tarihlerinde saha çalışması yapılacak. 2026 yılı Haziran ayında ilk sonuçlar TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Mevcut durumda ÇKS kayıtları için kullanılan uydu görüntüleri ve Coğrafi Bilgi Sistemi teknolojilerini, yapay zekaya dayalı yeni sistemlerle destekleyerek ülke genelinde ürün deseni tespitini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun için gerekli olan teknolojik altyapıyı tamamladık. Bu sistemi 2025 yılında uygulamaya alıyoruz. Tohumculukta TİGEM ve Özel Sektör işbirliğinde ortak üretim modeline geçeceğiz. Glütensiz Ürünler Ar-Ge Merkezimizi tamamlayacak, özel tüketici gruplarına yönelik fonksiyonel gıdalar geliştireceğiz. İleri Meyve Sebze İşleme Teknolojileri Ar-Ge Merkezi ile de yenilikçi ürünler geliştirecek ve üretmek hedeflerimiz arasında’ ifadelerini kullandı.