Gündem

TBMM gündeminde zirai don felaketi: CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'ten üç kanun teklifi

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, nisan ayında Kayseri başta olmak üzere birçok ilde tarımı büyük ölçüde etkileyen zirai don felaketi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye üç ayrı kanun teklifi sundu. Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde, başta Kayseri’nin Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi ilçeleri olmak üzere, Türkiye genelinde etkili olan zirai don felaketi nedeniyle meyve ağaçları ve tarım arazileri büyük zarar görmüştü. Bu süreçle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Aşkın Genç Meclise 5488, 2090 ve 5363 sayılı yasalarda değişiklik öngören üç ayrı kanun teklifini TBMM’ye sundu.

Tarımsal üretimde %80 ila %100 oranında kayıplar yaşanırken, üreticilerin zararlarını karşılanmasına dönük Genç, “Çiftçimiz yalnız değildir. Bu felaketin yaralarını sarmak için sadece konuşmak değil, somut adımlar atmak zorundayız” dedi.

Genç’in sunduğu tekliflerde; 5488 sayılı Tarım Kanunu’na “Tarımsal Afet Bölgesi” tanımı eklenmesi, 2090 sayılı Kanun’a 2025 yılı için sigortasız üreticilere yardım yapılmasını sağlayacak geçici madde ilavesi ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nda prim desteği artırımı ile çiçeklenme dönemi hasarlarının teminat kapsamına alınması öngörülüyor.

CHP’li Genç, teklif ile ilgili açıklamasında şunları ifade etti:

“Yaşanan zirai don felaketi, binlerce hanenin geçimini, ülkenin tarımsal üretimini ve gıda güvenliğini tehdit etti. Elmasıyla, kayısıyla, kirazıyla bilinen bölgelerimizde üretici neredeyse yüzde 100 kayıpla karşı karşıya kaldı. Ancak asıl sorun sadece doğal afet değil. Bu afete karşı çiftçiyi koruyacak bir yasal zemin yok. 5488 sayılı Tarım Kanunu’nda afet bölgesi tanımı bile bulunmuyor. 2090 sayılı yasa sigortasız çiftçiye yardım etmiyor. 5363 sayılı sigorta kanunu ise çiçeklenme dönemindeki zararları kapsamıyor."

Tarımsal afet bölgesi gündemde

CHP'li Aşkın Genç daha önce de Kayseri'nin afet bölgesi olarak ilan edilmesini gündeme getirmişti. Bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; "İşte bu yüzden, laf üretmek yerine çözüm üretmek adına üç ayrı kanun teklifimizi TBMM’ye sunduk. Tarımsal afet bölgesi tanımıyla desteklerin keyfiliğini ortadan kaldırıyoruz. Sigortasız üreticiye 2025 için yardım yolunu açıyoruz ve sigorta sisteminin kapsayıcılığını artırıyoruz.

Biz üreticinin sesi olmaya, hakkını savunmaya, emeğini korumaya devam edeceğiz. Bu tekliflerin siyaseti olmaz. Bu, memleketin toprağını, çiftçisini ve sofrasını koruma meselesidir.”