Ak Parti Milletvekilleri tarafından verilen, cinsel istismar suçunda mağdur ve failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi önergesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Kayseri’de de bir gurup kadın Cumhuriyet meydanında toplanarak yaptıkları açıklama ile önergeye tepki gösterdi. Halkta, bu önerge, cinsel istismar faillerini kurtarmak amacını taşıdığı kanısını oluşturdu. 

Tüm kadınlar adına açıklama yapan Kadın Dayanışma Derneği üyesi Büşra Karabel, İktidar partisinin bu önergeye tepkiler sürerken hala cinsel ilişkide rıza yaşını 12’ye indirmek istediğini belirterek, 103. Maddenin bu haliyle yasalaşması demek çocuğun rızası var denilerek, istismar faillerinin cezadan kurtulması anlamına geliyor” dedi.

Karabel, bu önergenin bundan sonra gerçekleşecek istismarlardaki failleri korumaya hizmet ediyor diyerek, “önerge, geçmiş cinsel suçları aklayarak, çocuk istismarcılarını affetmeyi hedefliyor. Kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasına yasal zemin hazırlıyor” diye konuştu.

Türkiye’de tahmini 181 bin çocuk gelin olduğunu kaydeden Karabel, “Bu önergeyi kabul ederek bu istatistiği artırmak mı istiyorsunuz?” diye sordu.

2005 yılında tecavüzcüler mağdurla evlendirildiklerinde cezadan kurtulmalarını sağlayan çağ dışı yasanın uygulamadan kaldırıldığını hatırlatan Karabel, “yeni önergeyle 10 yıl geriye dönmek istemiyoruz. Tüm dünyada çocukların cinsel istismarı ile mücadele ederken, çocuk yaşta zorla evlendirmeler yasaklandırılırken hatta asgari evlilik yaşı yükseltilirken, Türkiye’de bu geriye gidiş son derece vahimdir” diye konuştu.

Kayseri OSB'de Dikkat Çeken Buluşma! Kayseri OSB'de Dikkat Çeken Buluşma!

Protestoda sık sık, ‘AKP elini çocuklardan çek’ sloganları atıldı. Islıklar ve alkışlarla tepkilerini dile getiren vatandaşlar ellerinde, ‘çocuk evlilikleri zorbalıktır, çocuklar susar sen susma, tecavüz meşrulaştırılamaz, tecavüz yasasını geri çekin’ yazılarının bulunduğu dövizleri taşıdı.

Kayseri Olay Gazetesi’nde görev yapan Gazeteci Güler Ruhsar Aktaş ise habere yüzüne taktığı yara bandı ile gelerek tepkisini dile getirdi. Gazeteci Aktaş, “Yüzümdeki yara bandı bir yara oluşmasın diye önceden önlemdir. Herkes yara bandı ile dolaşsın ki daha büyük bir yara almayalım. Meclis'e sunulan ve salı günü oylanacak taslak hakkında farkındalık yaratmak için, hepimiz yaralıyız anlamı taşımaktadır. Eşleri hapiste çoluklu çocuklu kadınlar var örneğini gösteriyorlar. Bu çoluklu çocuklu kadınları 18 yaşından küçük bireyleri hamile bırakmış olmayı meşrulaştırmaz ve bu suçu işleyenler cezasını çekiyor normal olanı da budur. Bütün bunların ötesinde cezaevinde bu suçtan yatan 4 bin kişi bu kadınlarla evlenecek mi? Yada onlar çıktıktan sonra o 4000 bin kadında onlarla aradan geçen zamanda cezaevi şartlarında bulunan bir psikolojiye sahip insanla o evliliği sağlıklı bir şekilde sürdürebilecek mi? sormak isterim” şeklinde konuştu.