Birbirinden değerli ve Osmanlı ile İslam sanatına ait tasarımların da olduğu kursta, iki dönemde kursu tamamlayan kursiyerler yaptıkları ziynet eşyalarını satarak gelir de elde edebiliyor.
KAYMEK Göznuru tesislerinde Gümüş takı işlemeciliği kursu veren eğitmen Yağmur Yılmaz, sezona start verdiklerini belirterek, yaşlısından gencine, çalışanından ev hanımına kadar boş vakitlerini değerlendirmek isteyen herkesi bu kursa davet etti.
ÇALIŞANA DA, EV HANIMINA DA UYGUN KURS
Yeni kurs branşları arasında en çok rağbet gören kurslardan biri haline gelen Gümüş Takı İşletmeciği’nde farklı teknikler kullanarak gümüşe desen veriliyor.
Göznuru ve İhtisas Merkezi olarak iki grupta verilen bu kursta, Göznuru grubu sabah 09.00’da başlayıp, 12.00’de biterken, diğer ders ise 13.30’da başlayıp, 16.30’da bitiyor. İhtisas grubunda ise çalışanlara kurs imkanı daha farklı. Akşam 18.00’de başlayan kurs 20.30’da bitiyor.
Verilen teknikler normalde 3 aylık bir kalfanın almış olduğu eğitiminin daha fazlasını alıyorlar. 3 ay içerisinde kuyumculuk teknikleri yönünden Milli Eğitim Bakanlığı’nın vermiş olduğu modül programlarına göre 4. 5 tane modül gösteriliyor. Hiçbir şekilde maddi kayıpların olmadığı kursta verilen derslerle kursiyerlerin içerisinde internetten satış yapıp maddi amaçlı ek kazanç elde edenler bile bulunuyor.
TELKARİ KURSU SADECE KAYMEKTE VERİLİYOR
Kurs eğitmeni Yağmur Yılmaz, ile yaptığımız söyleşide, “Telkari kursunu sadece Kayseri’de biz veriyoruz. Başka hiçbir kuyumcu atölyesinde telkâri üretimi yapılmıyor. Bunun sebebi üretimde el işinin fazla maliyetli olması. Malzemeler dışarıdan uygun fiyata getirtiliyor. Kursiyerler kendi istedikleri kendilerine özgü tasarımlar çıkıyor” dedi.
“Bu kursumuza 20 yaşında üniversite öğrencisi de geliyor, ev hanımı da, emeklisi de geliyor, çalışan da” diyen Yılmaz, “Sadece burada yapılması gereken tek şey malzemeleri kursiyerler alıyor. İki dönem boyunca toplam 750 TL tutarında malzeme alan kursiyerler, tasarımları yaptıktan sonra satışa çıkarıp, bu maliyeti zaten karşılıyor” dedi.
KURSA YOĞUN İLGİ VAR
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız KAYMEK Gümüş takı işlemeciliği kursu eğitmeni Yağmur Yılmaz, kursa talebin oldukça yoğun olduğunu söylerken, tasarımların yapım aşamasını şu sözlerle açıkladı: “Kursiyerlerimizin bu sanata el alışkanlığı için pirinç dediğimiz ucuz sarı metalden başlıyoruz. Derme kesmede acur teknikler var. Delikli modeller, dişçilerin de kullandığı freze makinaları ile çalışılıyor. Bir buçuk ay kursiyerlerimiz pirinçle derme kesme yaptıktan sonra Gümüş işlemeciliğine geçiyoruz. Gümüşte en önemli olan kaynak yapmak. Kaynak yapmaktan kursiyerler biraz çekiniyor ama kaynakları genelde biz eğitmenler yapıyoruz. Kursumuzda alyans, şekilli yüzükler, taşlı set yapımı aşamaları adım adım ilerliyor. Kursiyerlerimizden bazıları yaklaşık iki aylık bir dönemde öğrendikleriyle isimlik kolyeler yapıp maddi anlamda kazanç sağlıyorlar" diye konuştu.
YIL SONUNDA KURSİYERLERE GEZİ
Yıl sonunda kursiyerlerle sohbet havasında gezi düzenlediklerini belirten Yılmaz, “Kursiyerlerimizle yılsonunda toplanıp, yemeklere gidiyoruz, seminerlere katılıyoruz. Burada bir aile gibiyiz” dedi. [Haber/Foto: Şeref Kahraman]