Türkiye’nin yer aldığı coğrafi konum ve dört iklimi bir arada yaşayabilme potansiyelinden dolayı oldukça verimli topraklara sahiptir. 7 bölgede de birbirinden farklı çeşitlikte ürünlerin yetiştirilmesi bu verimliliği kanıtlar niteliktedir. Kayseri de bu bölgelerin içinde tahıl ve şeker pancarı üretimiyle dikkat çekiyor.

Tarım Alanları Tüik

Tahıl üretiminde azalmalar yaşanacak

Türkiye İstatistik Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından toplanıp işlenen ve yayına hazır hâle getirilen ‘Bitkisel Üretim 2. Tahmin Raporu’na ait verileri sundu. TÜİK’in resmî internet sitesinden yayımladığı verilere göre tahıl ürünlerinde yapılan üretimin 2024 yılında 2023 yılına göre azalacağı tahmin ediliyor. Tahıl ürünleri kategorisine yem tahılları dâhil edilmezken bu artışın tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde %5,2 oranında olacağı öngörülüyor. Yaklaşık üretim miktarı tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde toplam 75,3 milyon ton olması bekleniyor.

Tarım Alanları Tüik 1

En çok azalma çavdar üretiminde öngörülüyor

Kayseri’de köyde yaşayan ve tarım alanıyla ilgilenen çiftçiler geçimlerini genelde buğday, arpa gibi tahıl ekimlerinin yanı sıra şeker pancarıyla da sağlıyor. Kızılırmak Nehri’nin şehrin içinden geçmesi tarım alanlarını taşıdığı alüvyonlarla verimli hâle getirirken aynı zamanda sulama aracı olarak da kullanılıyor. Kayseri’nin iklim özellikleri de tarım alanının kullanılmasına olanak sağlıyor. Kışların soğuk ve kar yağışı geçmesiyle yazların sıcak ve kurak geçmesi tahıl ekimi için olanak sağlıyor. Şeker pancarı üretiminin bir avantajı olarak da Kayseri’de bulunan şeker fabrikası görülüyor. Ancak son zamanlarda yaşanan iklim krizi ve küresel ısınmadan dolayı hava durumları değişiklik gösteriyor.

İletişim Başkanlığı TUSAŞ iddialarını yalanladı! İletişim Başkanlığı TUSAŞ iddialarını yalanladı!

Tarım Alanları Tüik 2

Yaşanan bu değişiklik sonucu yeterli derecede yağmayan yağmur ya da fazlasıyla etkisini gösteren soğuklar sadece hayatı değil tarımı da etkisi altına alıyor. Buna bağlı olarak tahıl ürünlerinin üretiminde 2024 yılında göre 2023 yılına göre %7,1 oranında azalarak toplam 39,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. TÜİK’in yayımladığı ‘Bitkisel Üretim 2. Tahmin Raporu’ndaki veriler ışığında 2024 yılında buğday üretiminin %5,5 oranında azalarak 20,8 milyon ton, arpa üretiminin %10,9 oranında azalarak 8,2 milyon ton, çavdar üretiminin %18,0 oranında azalarak 250 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Elif Gökçe Topal