Tarım ve Orman Bakanlığı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında, geçen yıl büyük bir yangın felaketi yaşayan Çanakkale’de yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışması yaptı.
Çanakkale Küllerinden Doğacak
Çanakkale küllerinden yeniden doğacak diyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü olmasının yanı sıra aynı zamanda bir uyanışın da sembolü, baharın müjdeleyicisi, tarihlerde derin izler taşıyan Nevruz. Bu sene ağaçlandırma için Çanakkale’yi seçtik, çünkü geçen sene hepimiz şahit olduk.
Anlatılabilir gibi değildi, ancak Çanakkalelilerle birlikte bakanlığımızın bütün teşkilatı, devlet kurumlarımızın tamamı hiçbirisi eksik kalmaksızın omuz omuza verdik o istenmeyen hadiseyi sona erdirmiş olduk. Bugün de küllerinden yeniden doğacak şekilde bu zarar görmüş alanı yeniden yeşillendirmek için tohumları ve fidanlarımızı toprakla buluşturmuş olacağız ve her zaman yaptığımız gibi yeniden eski haline getireceğiz” diye konuştu.
Tarihin En Sıcak 10 Yılı
Küresel çapta yaşanan sıcaklık artışlarına ve iklim değişikliğine değinen Bakan Yumaklı, “Küresel anlamda tarihteki en sıcak 10 yıl oldu. Aşırı iklim olaylarında rekor artışlar yaşandı. Sıcak hava dalgaları, seller, yangınlar, orman yangınları, kuraklık, insan hayatını tehdit eder bir boyuta geldi.
Milyarlarca dolarlık ekonomik zarara sebep oldu. Bu bütün dünyanın yaşadığı bir husus. Elbette bizim ülkemizde de ormanlara en çok zarar veren etkenlerin başında geldi. Kuru hava, az nem şu anda içinde bulunduğumuz alanda olduğu gibi çok şiddetli rüzgar bunların tetikleyicisi oldu” şeklinde konuştu.
Yangınların Sebebi İnsan Kaynaklı
Yangınların sebebinin büyük çoğunluğu insan kaynaklı diyen Tarım ve Orman Bakanı, “Yangınların sebebi yüzde 90 insan etkenli. Herhangi bir şekilde engellenebilecekken, bir anlamda yapılması gerekenleri yapmamasından kaynaklı diyelim biz orman yangını çıkmış ve bizim kayıtlarımıza girmiş durumda. Maalesef yine tekrar edelim insan faktörü orman yangınlarının en önemli etkeni” açıklamasını yaptı.
130 bin Gönüllü İle Yangına Hazırız!
Türkiye çapında özellikle de yangına hassas bölgelerden başlamak üzere bir kampanya başlatacağını ve olası yangınlara hazırlıklı olunacağının altını çizen Bakan Yumaklı, “Son 22 yıldaki toprakla buluşturulan fidan ve tohum miktarı 7 milyar oldu. Dünyada sadece ağaçlandırma çalışmaları değil, koruma kullanma dengesini de gözeterek orman varlığımızı arttırmaya devam ediyoruz. Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sıradayız. 104 helikopterimiz, 26 uçağımız, 14 insansız hava aracımız, 5 bin kara aracımız, 776 kulemiz, 25 bin orman yangınlarıyla mücadele edecek olan kardeşim ve yaklaşık 130 bine yakın gönüllümüzle biz hazırız