Geçmiş Doğu kültüründe önemli bir yeri olan İbranice, Erciyes Üniversitesi’nde hayat buldu. 2010 yılında resmi olarak akademik anlamda büyük bir eksiği doldurmak amacıyla kurulan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı, İbrani Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde Türkiye’de tek olma özelliğine sahip. Doğu dillerine merakı olan öğrenciler ise bölüme yoğun rağbet gösterdi.
Bölümde okuyan son sınıf öğrencisi Murat Kozanlı, ile yaptığımız röportajda derslerde sadece İbranice değil; İbrani kültürü, felsefesi ve tarihine yönelik dersler de işlendiğini söyleyerek, “Bu bölümde öğrencilerin dil becerisi dışında bu konularda da bilgi sahibi olması amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.
“BU BÖLÜMDE OKUMAK AYRICALIK”
Doğu dillerine karşı geçmişten beri ilgisi olduğunu söyleyen 4’üncü sınıf öğrencisi Murat Kozanlı Türkiye’de İbrani dilini bilenlerin sayısının az olduğunu belirterek: “Bu dili pek bilen olmadığı için buraya geldim. Zaten doğu dillerine karşı bir ilgim vardı. Bana geçmişten beri çok mistik geliyordu. Bu bölüme gelerek hayallerimi gerçekleştirdim.’’ diye konuştu. Bölümün Türkiye’de tek olmasının bölümdeki öğrencilerin farklı hissetmesini sağladığını ifade eden Kozanlı: ‘’ Bölüm ülkede tek. Öğrenci sayısı da az. Dolayısıyla bu bölümde okumak bizim için ayrıcalık. ‘’ şeklinde konuştu.
Bölümle ilgili bilgilere değinen Kozanlı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İbranice, Sami dil ailesinin afro-asyatik dil gurubuna giriyor. Yani Arapçayla bir akrabalığı var. Bu bağlamda pek bir farkı var diyemeyiz. Fakat ilk kutsal kitapların İbranice inmesi çok ilgi uyandırıcı ve ayırt edici bir konu.”
“İŞ İMKÂNLARI GENİŞ”
Ülkeler arası ilişkilerden dolayı bölümde okuyan öğrenciler zaman zaman farklı tepkilerle karşılaşsalar da bölümün Türkiye’de tek olmasının bölümden mezun olan öğrencilerin iş bulma konusunda avantajlı olabileceklerinin altını çizen Kozanlı: ‘’ İş imkanlarımız çok geniş. Bölümden mezun olanlar en başta filolog olabiliyor. Onun dışında konsolosluklarda, elçiliklerde, milli istihbarat teşkilatında çalışabiliyor. Ayrıca gelecekte bu bölümün başka okullarda da açılacağını düşünüyoruz. Bu yüzden akademisyen olma durumu da söz konusu’’ diye konuştu.
Bölümlerini seven öğrenciler toplum tarafından az bilenen, hatta çoğu kişi tarafından hiç bilinmeyen İbrani dilinin tanınması ve hatta yaygınlaştırılması için çabalayacaklarını vurgulayarak konuşmalarını tamamladı.
İŞTE İBRANİ DİLİ VE EDEBİYATI
2010 yılında açılan Türkiye'de bu alanda açılan ilk ve tek bölüm olan İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü ilk yıl 13 öğrenci kayıt yaptırdı.
Erciyes Üniversitesi İbrani Dili ve Edebiyatı programı 2015 senesi toplam kontenjanı 36 (Genel: 35, Okul Birincisi: 1). Programın kontenjanı 2015 senesinde doldu.
Erciyes Üniversitesi İbrani Dili ve Edebiyatı programının geçtiğimiz yıl (2015) kontenjanı 36 idi ve programDİL-3 puan türüyle öğrenci aldı. Program kontenjanını doldurdu. Programın taban puanı 273,6288, tavan puanı344,92 ve başarı sırası 57.800 oldu. Programı toplam 167 aday tercih etti. Bu adayların yaklaşık %26''sı (42aday) programa ilk 3 tercihi arasında yer verirken, ilk 3 tercihinden yerleşen aday sayısı 23 olarak gerçekleşti. Kontenjan başına düşen toplam tercih oranı 4,64 iken, programa ilk 5 tercihinde yer veren adayların kontenjana oranı ise 1,72 oldu. Adaylar, programa tercih listelerinde ortalama 10. sıradan yer verirlerken, bu programa yerleşen adaylar ise tercih listelerinde programa ortalama 4. sıradan yer verdiler.
DİL-3 puanıyla öğrenci alan bölüm kontanjan başına program tercih eden aday oranı ile ölçülen rekabet konusunda beşinci %20lik dilimde. Taban puan olarak DİL-3 puanı ile alan programlar arasında puan olarak dördüncü %20lik dilimde. Program adaylar tarafından tercih edilebilirlik konusunda ise dördüncü %20lik dilime giriyor.