Uzmanlar, kişilerin özellikle ikinci el araç aldıktan sonra mağduriyet yaşamamaları adına bu dört durumun denetlenmesi konusunda uyardı.

Oto Ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir konuyla ilgili bilgiler verdi.

‘Profesyonel Ekspertiz Firmalarının Görmesi Gerekiyor’

Ufuk Bekdemir, satın alınacak aracın sıfır veya ikinci el olması önem arz etmeksizin öncelikli olarak fiziki görselliğinin incelenmesinde fayda olduğunu belirtti.

Bekdemir, "Düz bir zeminde araca baktığımızda 'far, sinyal, stop aynı simetride mi, lastikleri iyi mi, sinyalizasyon grubunda özellikle, farlarında, sinyallerinde, herhangi bir yerinde kırığı var mı?' diye kontrol etmeliyiz. Bir de kaporta aksamında, boyanın parlaklığı veya matlığında ton farkı olup olmadığına bakmalıyız. İlk etapta son kullanıcının arabaya bu gözle bakmalarını tavsiye ediyoruz. Zaten arabadaki kusurları bu aşamadan sonra bizim gibi profesyonel ekspertiz firmalarının görmesi gerekiyor" diye konuştu.

‘Sıvıların Kontrol Altına Alınması Gerekir’

Bekdemir fiziki değerlendirmenin ardından araçların yağ, su antifriz gibi sıvılarının kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekti.

Bekdemir, "Aracı çalıştırıp motorda rutinin dışında anormal bir ses olup olmadığını kontrol edebiliriz. Sonra egzoz dumanına bakılır. Egzozda görmek istemediğimiz iki renkte duman var. Araca gaz verdiğimizde mavi duman atıyorsa ve bu duman araçtan uzaklaşarak devam ediyorsa bu içinde farklı kimyasalların, yağın olduğunu gösterir. Diğer görmek istemediğimiz bir duman ise simsiyah bir dumandır. Bu da o aracın yakıt sistemiyle alakalıdır. Alıcıya enjektör ya da yakıt sistemiyle ilgili masraf açabilir" ifadelerini kullandı.

‘Hava Yastığının Olduğu Bölüme Dikkat Edilmesi Gerekir’

Bekdemir aracın direksiyonundaki hava yastığının olduğu bölüme dikkat çekerek tamir ve torpido kısmında kabarma gibi durumların olup olmadığına bakılması gerektiğini belirtti. Bekdemir, bu kontrollerden sonra aracın diğer teknik ve detaylı kontrolünün de uzman ekspertiz firmaları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

'Bu Bir İz Sürme Sistemidir'

Bekdemir son dönemlerde ikinci el araç alımlarında karşılaşılan "kilometre düşürülmesi" konusunda uyardı. Dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde ifade etti:

"Bu noktada, bu aracın belli kurumlarda ve servislerde kilometre bilgisi varsa oradan iz sürülebilir ya da bazı markaların servis kayıtlarını gösteren mobil uygulamalara da bakılabilir. Bunlar bir kontrol mekanizmasıdır. SMS sorgusuyla TÜVTÜRK kayıtlarına da ulaşıyoruz. Buradan da o kayıtları alıp birbiriyle mukayese edebilirsiniz. Bu bir iz sürme sistemidir" 
Kilometre manipülasyonunun daha çok hafif ticari araçlarda yapıldığını dile getiren Bekdemir, "Bu araçlar çok yol yaptığı, ticari faaliyetlerde kullanıldığı ve çok fazla da teknik donanıma sahip olmadığı için manipülasyonu çok daha kolay. Bir de 10 yaşını aşmış olan özellikle binek otomobiller ve halk arasında da satışı hızlı markaların modelleri de bu anlamda başı çekiyor" Şeklinde konuştu.

‘Seri İmalatı Ve Satışı Hızlı Olan Araçlarda Ekspertiz Öneriyoruz’

Ufuk Bekdemir son olarak ikinci el araçların yanı sıra sıfır araç alımında da ekspertiz yapılmasını tavsiye ettiklerini belirtti.
Bekdemir "Araçlarını bayiden teslim almadan önce ekspertiz talebinde bulunan müşterilerimiz oldu. Zaman zaman sıfır araçlar üzerinde de birtakım üretim hatalarına rastladık. Çünkü günümüz çağında üretim süreçleri bundan 15 yıl önceki gibi değil. Araçlar çok seri şekilde imal ediliyorlar. Ufak tefek üretim hataları da oluyor. Özellikle seri imalatı ve satışı hızlı olan araçlarda ekspertiz öneriyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: Haber Merkezi