Ağaçların önemi her millet de farklı gözlenmiştir. Eski Türk toplumlarında ise belli ağaçlar kutsal kabul edilirdi. Yılbaşına özgü bir ağaç yada süsleme tarzı henüz bilinmiyor. Ancak islam dinince uygun değildir.
Ağaçlar çok eski dönemlerden bu yana tören için veya süs olarak kullanılan bitkilerdi. Bu nedenle günümüzde yılbaşında özenle süslenen ağaçların kaynağı tartışmaya açık hale gelebiliyor. Ancak birçok kaynağa göre yılbaşı ağaçlarının Almanya'dan yayıldığı yönündedir.
İngiliz misyoner, Aziz Boniface'in yaklaşık 723 yılında Almanya'da Tanrı Thor'a (Donar) adanmış bir meşe ağacında kurban hazırlayan paganlarla karşılaştığı iddia edilir.
Boniface ağaca bir balta indirir ve tanrıları tarafından vurulmayınca şaşkına uğrayan paganlara yakındaki bir yaprak dökmeyen ağacın (çam ağacı) "kutsal ağaçları" olduğunu ilan eder. Diğer kaynaklar ise devrilen meşenin yerinde köknar ağacı yetiştiğini ortaya koyuyor.
Çam ağacı cennet ağacı mı?
Ortaya atılan hikaye doğru olsun ya da olmasın, yaprak dökmeyen ağaçlar (çam ağacı) Almanya'daki Hristiyan ayinlerinin bir parçası haline geldi ve Orta Çağ'da ‘Cennet ağaçları’ olarak isimlendirildi.
Cennet bahçesini temsil ettiği düşünülen bu yaprak dökmeyen ağaçlara elmalar asılır ve Adem ile Havva'nın dini bayram günü olan 24 Aralık'ta evlerde sergilenirdi. Cennet ağaçları zamanla yılbaşı ağaçlarına dönüştü. 19. yüzyıla gelindiğinde artık yılbaşı ağaçları Almanya'da bir gelenek haline geldi. Ağaçlar Almanya'dan İngiltere'ye ve diğer ülkelere götürüldü. Amerika'ya götürülen yılbaşı ağaçları başta pagan kökleri nedeniyle benimsenmedi. Noel'in ABD'de popülerlik kazanması 1820 yıllarına kadar sürdü.