Marmara Bölgesi’nde saat 12.49’da gerçekleşen 6.2’lük depremin ardından tüm Türkiye paniğe kapıldı. Yaşanan panik anında ise akıllara diğer şehirler geldi. Kayseri’den ilk açıklamayı ise Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Abdullah Turaç yaptı. Kayseri’de deprem tehlikesi hakkında konuşan Abdullah Turaç, “Kayseri’de depreme karşı hiç önlem alınmadı” dedi.
İstanbul’daki depremin ardından açıklama yapan Abdullah Turaç, “6.2 şiddetindeki İstanbul depremi bizleri bir kez daha bu felaketle yüz yüze getirdi. Her ne kadar deprem yönetmeliği, yapı kontrolleri yapılmış olsa da halihazırda konu stoğunun yetersiz olması, kentsel dönüşümün yavaş ilerlemesi depremde can kaybını daha yüksek sayılara çıkaracağı aşikar” ifadelerini kullandı.
Depremin Kayseri’de yaşanma ihtimali hakkında konuşan Abdullah Turaç, “6 Şubat depreminde Kayseri’nin depremden ne kadar çok etkilendiğini gördük. Üzerinden 2 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen Kayseri’de depreme alakalı hiçbir önlem alınmadı. Ne kentsel dönüşüme hız verildi ne de çok katlı binalardan vazgeçtik. Halbuki Kayseri aktif bir fay hattı üzerinde kurulu bir şehir. Şehrimizin altından Erciyes, Erkilet ve Yeşilhisar fay hatlarının geçtiğini biliyoruz” diye konuştu.
Tedbirler alınması gerektiğini belirten İl Başkanı Turaç, “Geçmişte büyük depremler geçirmiş olan Kayseri’nin gelecekte buna hazırlıklı olması gerekli. Faizi çağın gerçeği olarak gören yetkililer her ne hikmetse depremi çağın gerçeği olarak görmüyorlar. Kriz odaklı bir deprem anlayışıyla deprem esnasında ve sonrasında yapılacaklar bir anlam ifade etmiyor. Depreme hazırlık en büyük silahımız. Önlemsel tedbirlerle olabilecek bir afette büyük can kayıplarının önüne geçilebilir” dedi.
Acil olarak Büyükşehir Belediyesi'nin bu önlemleri almasını temenni ettiklerini söyleyen Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Abdullah Turaç önerileri de şu şekilde sıraladı;
"1- Şehir içerisinde kat sınırlamasının getirilmesi.
2- Tarım alanlarının imara açılmaması.
3- Konut alanlarının sağlam zeminlere yapılması.
4- Kentsel dönüşüme hız verilmesi.
5- Deprem toplanma alanlarının belirlenmesi.
6- Afet bilincinin topluma kazandırılması."