basit tedbirler alınabileceğini söyledi.

Yüz felcinden korunmanın en önemli yolunun soğuk havalarda boyun ve yüz kısmını soğuktan korumak olduğunu ifade eden Topçu, “Ciddi soğukların olduğu bugünlerde atkı ve bere ile kendinizi koruyun. Yüz felci şüphesi duyanların doktora erken müracaatı çok önemli. Hasta göz kırpmasının bile farklı olduğunu hisseder. Ağzını ve dudaklarını tam açamaz, yanaklarını şişiremez veya kaşlarını kaldıramaz” dedi.

Yüz felci geçiren hastaların bu rahatsızlığı genelde, 'Düzelir, hafif bir soğuk algınlığı' gibi değerlendirerek doktora gitmediğini ifade eden Topçu, “Erken tanı bu hastalıkta önemli çünkü bazı hastalar tamamen düzeliyor, bazı hastalarda ise belirtiler kalabiliyor. Yüzde 80-90 oranında hastada belirti kalmıyor. Yüz felci her yaş grubunda görülebilen bir hastalık. Çok küçük çocuklarda da görülebilir” diye konuştu.

Yozgat’ta PKK-KCK ve DEAŞ Operasyonu: 3 Şüpheli Tutuklandı Yozgat’ta PKK-KCK ve DEAŞ Operasyonu: 3 Şüpheli Tutuklandı

Yüz felcinin körlüğe de sebep olabileceğini ifade eden Topçu, “Yüz felcinde göz kapakları tam kapanmadığı için göz açık kalıyor ve gözde kuruma meydana geliyor. Göz kuruluğuna tedbir alınmazsa bu da körlüğü sebep olabilir. Bu sebeple yüz felci geçiren insanların gözlerini korumaları bir bandajla kapatmaları, göz damlası kullanmaları ve sık sık kapanmayan gözlerini el yardımıyla kapatarak göz kuruluğunu önlemeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yüz felcinin tedavisinin mümkün ve basit olduğunu anlatan Topçu, “Öncelikle doktora gidilip gerekli ilaç ve doktor tavsiyesini aldıktan sonra yüzü sıcak tutmak gerekiyor. Felçli olan kısımlara masaj yapılıp el yardımıyla da hareket ettirilmesi gerekmektedir. Yüz felci ortalama 15 ile 40 gün arasında düzelmektedir. Ağır yüz felçlerinde düzelme görülmezse fizik tedavi yardımı alınabilir. Yüz felcine yakalanmamak için soğuk günlerde yüzümüzü ve boynumuzu bir atkı ile sarıp soğuktan korumalıyız” şeklinde konuştu.