"HGS VE OGS CEZALARINA KARŞI VATANDAŞLAR DAVA AÇSIN"
Avukat Metin Polat, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kullanan sürücülerin arasında ilginç cezalarla karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı. Bu cezalarla karşılaşan sürücülerin çoğunun durumdan şikayetçi olduğunu ifade eden Av. Polat, Sürücüler durumdan ne kadar şikayetçi olsa da uygulama gereği, cezaları ödemek ve itiraz etmek için ödeme merkezlerine gidiyor. Arabası çalınan veya arabasını 1-1,5 yıl önce satan vatandaşlar da aynı cezalarla baş başa kalmakta ve cezaların üzerinden uzunca bir zaman geçmesine ve ayrıca 10 kat ceza gelmesine isyan etmektedirler" diye konuştu.
"KAÇAK GEÇİŞ CEZASI KESİLİYOR"
Polat, özellikle son aylarda vatandaşlara Karayolları Akıncı Otoyol Bakım İşletme tarafından oldukça fazla ve asılsız olarak HGS kaçak geçiş cezası kesildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu durum vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. HGS cezasının kesildiği tarihte bahsi geçen otoyoldaki HGS cihazından geçmemiş araçlar için dahi HGS kaçak geçiş cezaları kesilmektedir. Bu konu o kadar çok konuşulmaya başladı ki Ulaştırma Bakanı da bu duruma müdahil oldu. Ulaştırma Bakanı cezalarda indirime gidileceği yönünde açıklama yapsa da bunun nasıl olacağı, kimlere uygulanacağı konusunda bir açıklamada bulunmadı. Genel uygulama, HGS cezalarının kesilmesi ile ilgilisinin, sistemde kayıtlı telefon numarasına mesaj yoluyla bu cezadan haberdar edilmesi yönündedir. Sistemde kayıtlı olan araçlar HGS kaydı gözüktüğü için daha sonra para yüklenmesi halinde bu geçiş tutarı düşmektedir. Fakat son dönemlerdeki cezalardan ilgili vatandaşlar haberdar edilmediği gibi cezalar genellikle 1 – 1.5 yıl önce kesilen cezalar olup ilgilisine haksız şekilde işletilen faiz uygulamaları söz konusu olmaktadır."
"CEZAYA İTİRAZ EDİN"
HGS cezasına itiraz etmek isteyenlerin dilekçe ile müracaat etmesi gerektiğini vurgulayan Kayseri Barosu Avukatı Metin Polat, "Dilekçede kesilen ceza ile ilgili tüm detaylar yazılmalıdır. Aynı zamanda dilekçeye kişilerin cezanın neden iptal edilmesi gerektiği, cezanın neden haksız olduğu gibi bilgileri de eklemesi gerekir. Bu sayede ceza inceleme işlemleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. İşlemlerin sonrasında ise kişilerin haklı olduğu tespit edildiği takdirde cezalar iptal edilir. Eğer kişiler haklı değilse, cezalar iptal edilmez. Tüm kontrol işlemleri sonrasında ise kişilerin ceza alıp almadığı kesinleştirilirken, cezaların doğruluğu da kontrol edilebilir. Eğer kişiler cezalarda belirtilen kusurları yapmamışsa, HGS cezasına itiraz etme işlemleri ile kişiler kolay bir şekilde mağduriyet yaşanmadan durum kurtulabilir. HGS ceza ödeme emirlerinde öncelikli olarak e-posta, telefon veya faks ile itiraz edilmesi eğer itiraz edilmesi söz konusu olmayacaksa 15 gün içerisinde yetkili Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulması talep edilmektedir" şeklinde konuştu.
HGS CEZALARINDA YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYULMUYOR
Av. Polat, HGS cezalarında yönetmelik hükümlerine uyulmadığının da altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler hakkında yönetmelik"in "tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar için yapılacaklar işlemler" başlıklı 10. maddesi; "Karayolları trafik kanununun 116'ncı maddesi hükümleri gereğince, görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar; a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı tebligat kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine 10(on) iş günü içinde başlanır. yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 15(on beş) gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Hükmünü amirdir. Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba yani müvekkile tebliğ edilmesi işlemine 10 gün içinde başlanması gerekmektedir."
"VATANDAŞIN SAVUNMA HAKKI KISITLANIYOR"
Tutanağın düzenlendiği tarihin aylar öncesi olmakla Anayasa`dan kaynaklanan savunma hakkının da kısıtlandığını belirten Polat, "Söz konusu yönetmeliğe aykırı olarak yapılan tebligat, vatandaşın savunma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle söz konusu yönetmelik`in 10/a.b maddesi de göz önüne alınarak yasaya aykırı olarak tebliğ edilen itiraza konu trafik tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.