Teknolojinin hayatımızda fazlaca yer alması olumlu olduğu kadar olumsuz etkilere de neden oluyor. Bu durum ise bazı bireylerde teknoloji bağımlılığı olarak adlandırılan duruma neden olabiliyor. Dijital ürünlerden bir süreliğine uzak kalarak ‘’Dijital Detoks’’ uygulamak ise bu durumun önüne geçebilir. Özellikle aşırı sosyal medya kullanımı zihin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunun için zaman zaman dijital ortamdan uzak kalmak olumsuz durumları önlüyor.
Sosyal medyada sürekli yenilenen içerik akışı, düşünme ve odaklanma problemlerini ortaya çıkarıyor. Özellikle genç yaşlardaki bireylerde bu durum oldukça sık rastlanılıyor. Sosyal medya kullanım süresinin fazla olması, beyin üzerinde aşırı bilgi yükü oluşmasına neden olarak düşünme sürecini yüzeyselleştiriyor. Uzun süre ekranda vakit geçirmek beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkiliyor. Uzun süre sosyal medya da vakit geçirmek bireylerin gerçek dünya ile ilişkisini zayıflatabilir. Sürekli uygulamada başarılı olunamasa bile, zaman zaman sosyal medyadan uzak kalmak bu tarz sorunların oluşmasına engel olur.
Dijital Detoksun Zihin Sağlığına Etkileri:
Uzmanlar, dijital detoksun zihin sağlığı zaman zaman uygulanmasının önemini vurguluyor. Dijital detoks; dijital ortamdan kısa süreliğine de olsa, zihnin dinlemesine izin vermek anlamına geliyor. Yoğun bir şekilde sosyal medya kullanımı olan bu dönemde, dijital detoks yapmak, beynin aşırı bilgi yükünden kurtulmasına yardımcı oluyor. Yoğun sosyal medya kullanımı uzun vadede anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Tüm bu sorunların önüne geçebilmek için zaman zaman dijitalden uzak yaşamak etkili bir yol.
Uzmanlar, uygulanan detoksun yanında beyni etkin kullanmak adına zihin egzersizleri yapmak gerektiğini belirtiyor. Zihin aktivitelerinin yanı sıra fiziksel aktivite de beyin sağlını olumlu etkiliyor. Düzenli olarak yapılan bu egzersizler, özellikle odaklanma problemini ortadan kaldırıyor.
Dijital detoks yalnız bir kez yapılıp bırakılan bir durum olmamalı. Uzmanlar haftada belirli gün veya saatlerde düzenli şekilde uygulanması gerektiğini vurguluyor. Bu süre zarfındaysa doğayla ilgilenmek, spor yapmak, kitap okumak olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasını sağladığı gibi olumlu sonuçlara da neden oluyor. Haftanın sadece bir günü bile bunu yapabiliyor olmak beyin sağlına olumlu katkılar sağlar. Dijital ortama uzun süre ara veremiyor olsak bile, kısa süreliğine de olsa bu tür aktivitelerde bulunmak beyin sağlığını olumlu etkileyen bir durum. Bu tarz aktiviteler sosyal medyanın olumsuz etkilerine karşı bir koruyucu olur. Bulmaca çözmek, dil öğrenmek, kitap okumak gibi zihinsel aktiviteler beynin farklı alanlarda etkin çalışmasını sağlayarak, zihin sağlığını iyileştirir.
Dijital Detoks; bulunduğumuz teknoloji çağında fazlaca maruz kaldığımız durumlardan uzaklaşarak, zihin sağlığımızı korumak adına uygulanması gereken bir durum. Dikkat dağınıklığı ve hızlı duygu değişimi gibi durumlara yol açan aşırı sosyal medya kullanımının olumsuz etkilerini en aza indiriyor. Zihni aşırı bilgi yükünden kurtarmak adına dijital detoks uygulamak beyin sağlığımız için çok önemli bir adım.