Ülkede ve Kayseri’de çocuklar arasında sokakta oyun kültürü gün geçtikçe azalıyor. Çarpık kentleşmenin artması ve yeşil alanların azalmasıyla beraber çocukların oyun oynayacak alanları da daralıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın 2024 yılı verileri açıklandı. Araştırmaya göre 2024 yılında dijital oyun oynayan çocukların sayısı %74’e ulaştı. Erkek çocuklar dijital oyunları kız çocuklardan daha çok oynadı.

Dijital Oyun Tüik

Yeşil alanların azalması çocukları eve mahkûm ediyor

Sanayi ve hizmet sektörüne bağlı olarak gün geçtikçe gelişen, değişen ve şehirleşen Kayseri’de inşaat sektörünün de önemi arttı. Kayseri’de yapılan binalar çarpık kentleşmenin bir sonucu olarak görülürken doğa alanları da azalmaya başladı. En az 14 katlı olarak planlanan imar yapıları sosyal ilişkileri azalttı. Aynı zamanda büyüme çağında olan çocukların da hayatını kısıtladı. Yeşil alanların azalması, insanların birbirine olan güvenlerinin yok olması ve sosyal iletişimin kopma noktasına gelmesi en çok çocukları etkisi altına aldı. Ebeveynlerin çevreye duydukları kuşkulardan dolayı çocuklarını dışarı çıkarmamaları ve dışarıda oynanacak alanların az olması sebebiyle yine çocuklar arasında düzenli internet kullanımı artmasının sebepleri arasında sayılıyor.

Kayseri’de açık olacak semt pazarları! (27 Ekim 2024) Kayseri’de açık olacak semt pazarları! (27 Ekim 2024)

Dijital Oyun Manşet

Dijital oyunlar, çocukların sorumluluk sahibi olmalarını etkiliyor

Evde gün boyu kalan ve sosyal çevre edinemeyen oyun çağındaki çocuklar, yapacak aktivite bulamayınca bir nevi içine doğdukları internet dünyasına adım attı. Sokakta koşturup oynayamadıkları oyunların tadını dijital ortam üzerinde aramaya başladı. TÜİK tarafından yapılan ‘Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırma’sının sonuçlarına göre, dijital ortamda oyun oynayan çocukların %46,3’ü ebeveynlerinin çok fazla oyun oynadığını düşündüklerini belirtti. Çocukların %40,1’i planladığı süreden daha fazla oyun oynarken %35,6’sı da dijital oyun yüzünden sorumluluklarının aksamasına neden olduğunu ifade etti. %29,9’u oyunda çok fazla zaman harcadığını söylerken %23,4’ü de kendisini huzursuz ve mutsuz hissettiğini vurguladı.

Kaynak: Elif Gökçe Topal