Kayseri’de 6’sı düzenlenen Bilim Şenliği’ne ilgi yoğun oldu. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenen Bilim Şenliği’ne Kayserililer akın etti. Enerji, iklim, doğa, sanat, nanateknoloji, bilişim teknolojileri, teknoloji, astronomi ve uzay gibi olmak üzere  9 farklı tema ile misafirlerini ağırlayan Bilim Şenliği, çocukların keyifli vakit geçirdikleri bir yer haline geldi. 24 Ekim’de başlayan şenlik, 27 Ekim itibariyle sona erecek.

6 Şubat depremlerinde göstermiş oldukları çaba ile birçok insanın hayatına dokunan ve enkaz arama kurtarma faaliyetlerinde büyük başarı elde eden arama kurtarma ekipleri Bilim Şenliği’nde stant açtı. Arama kurtarma ekipleri açtıkları stant ile gelen misafirlere bilgilendirmelerde bulundu.

Gönüllülük esasıyla çalıştıklarını dile getiren Turkuaz Arama Kurtarma Derneği Operasyon Sorumlusu Deniz Temel, "Su altı, dağ arama kurtarma, çığ arama kurtarma ve depremlerde enkaz arama kurtarma olarak görev yapmaktayız. Gönüllülük üzerine yapıyoruz. Gönüllülük demek sorumluluk demektir. Bizim ekibimiz de bu sorumluluğu yerine getirmektedir. Bilim Şenliği'nin 6'sı düzenleniyor. Ekip arkadaşlarımızla birlikte burada diğer arama kurtarma ekipleri ile birlikte çocuklara depremlerde kullandığımız aletlerin nasıl kullanıldığını aktarıyoruz. Çocuklara gönüllülük esaslarını anlatıyoruz” açıklamalarını yaptı.

ANDA Derneği Kayseri İl Temsilcisi Şevket Doğan, “ANDA Derneği olarak 33 ilde faaliyet gösteriyoruz. Biz  burada çocuklara ve misafirlere arama kurtarma hakkında bilgiler veriyoruz. Ekipmanlarımızı tanıtarak çocuklarımızın ilerde gönüllülük faaliyetlerinde yer almalarını yönünde çalışmalar yapıyoruz. Onları teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hunat Hatun’un mirası: Kayseri’nin kalbindeki Selçuklu abidesi Hunat Hatun’un mirası: Kayseri’nin kalbindeki Selçuklu abidesi

İHA Arama Kurtarma Ekibi Sorumlusu Ahmet Aydın Bekar ise “Kayseri dahil 71 ilde yapılanmamız var. Kayseri’de 60 gönüllümüz ile arama kurtarma faaliyetlerine katılıyoruz. Maraş depremi ve en son Bünyan ilçesinde yaşanan sel felaketi gibi olaylarda ekiplerimiz ile operasyonlara katılıyoruz. Ekiplerimize doğada arama kurtarma, havada arama kurtarma eğitimlerini veriyoruz bu şekilde operasyonlara katılıyoruz. Nepal ve Haiti’deki depremler gibi Türkiye dışındaki olaylara da katılıyoruz. Elimizden geldiğince burada stant açarak öğrencilere ve misafirlere bu işi nasıl yaptığımızı anlatmaya çalışıyoruz. Buradaki malzemeler ile hangi afette hangisini kullandığımızı detaylı bir şekilde anlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Yesevi Arama Kurtarma Ekibi Dağ Arama Kurtarma Birimi temsilcisi Sedat İnce ise “Burada stant açarak arkadaşlarımıza eğitimler veriyoruz. Sene boyunca arkadaşlarımıza dağ arama kurtarma ile ilgili bilgiler veriyoruz” diye konuştu.

Gökbörü Arama Kurtarma Derneği Başkanı Osman Şahan, “6 Şubat depremlerinden sonra kurulan bir dernek. Enkaz arama kurtarma, doğa arama kurtarma ve sel arama kurtarma gibi durumlarda faaliyet gösteriyoruz. Buraya stant açmamızın sebebi; buraya gelen küçük çocukların ve öğrencilerin afet farkındalık bilincinde olması ve afetlerde kullanılması gereken ekipmanları tanıtmak amacıydı. Bu tür etkinliklerin sürekli devam etmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: Ali Yalçıntaş