Öğrencilerin en büyük sorunu barınma ve gıda. Türkiye’nin farklı illeri ve ilçelerinden Kayseri’de üniversite okumak için gelen öğrenciler KYK yurtlarında yeterince kapasite olmadığı için özel yurtları ve kiralık evlere yönelmek durumunda kalıyor. Fakat özel yurtlar ve ev kiraları oldukça pahalı. Sadece barınma giderleri de değil bunun yanında yemek ücreti de ekleniyor. Aileler çocuklarını okutabilmek için yüksek maliyetlerle karşılaştıklarını ve bu durumun bütçelerini çok olumsuz yönde etkilediğini dile getiriyor.
KYK yurtları düşük maliyetli ama yetersiz
Üniversite öğrencileri hem uygun fiyatlı hem de konforlu bir yaşam alanına sahip olarak eğitimlerini sürdürebilmek istiyor. Fakat Kayseri’de üniversite kazanan öğrenciler KYK yurtlarında kontenjan bulamama sebebiyle daha yüksek fiyatlı özel yurtları ve evleri tercih etmek zorunda kalıyor. Üniversite hayalleriyle Kayseri iline gelen öğrencilerin bir kısmı pahalılık yüzünden kayıtlarını dondurarak memleketlerine geri dönmek zorunda kalıyor.
Kayseri’de 5 üniversiteye sadece 10 KYK yurdu
Türkiye’de Büyükşehirler arasında yer alan ve toplamda 5 üniversite bulunan Kayseri’de toplam KYK Yurdu sayısı 10 olduğu belirlendi. Kayseri'de toplam 67 bin 544 üniversite öğrencisi var.
Kayseri ‘deki 10 KYK yurdunun kapasitesi ise kız ve erkek öğrenci olarak toplamda 8 bin 785. Üniversite’de okuyan öğrencilerin yaklaşık 60 bini özel yurtlarda ve evlerde kalmakta. Bu sayılar KYK yurdunun Kayseri’de ne kadar yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor.
Kayseri “eğitim şehri” ama destek yetersiz
Kayseri ili her ne kadar eğitim şehir olarak anılsa da devletin eğitime verdiği desteklerin ne kadar yetersiz kaldığını da gözler önüne seriyor. Kayseri Valiliği kendi web sitesi üzerinden açıkça verileri paylaşmış. Fakat bu sayıların yetersiz kalmasıyla ilgili herhangi bir çalışma yok. Oysaki öğrenci nüfusunun artmasıyla Kayseri ekonomik olarak da kalkınma sağlıyor. Eğitim şehri densede öğrencilere destek sağlandığı pek söylenemez. Kayseri ilinin öğrenciler tarafından çok fazla tercih edilmesi ile ilgi yeni çalışmaların da yapılması bekleniyor. Kayseri’de sosyal yaşamın ve ekonominin kalkınması büyük ölçüde yoğun öğrenci nüfusu ile gerçekleşti. Ama düşük bütçeli öğrenciler yurtlarda kontenjan bulamadıkları için ya evlerine geri dönüyor ya da ek iş yapmak zorunda kalıyor. Bu durum Türkiye’de eğitim maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.