20 milyon yıllık tarihi olduğu düşünülen Erciyes Dağı'nın zirvesi tarih boyunca insanların merak noktası olmuştur.  Farklı zamanlarda   dağa tırmananlar olsa da bunlar genellikle erkekler oldu. İlk defa Erciyes Dağı'na bir kadının tırmanması 1936 yılında gerçekleşti. 

1914 yılında Kayseri'de doğan İlmiye Bergman 5 yaşında mahalle mektebine başlıyor. 1922 yılında ise  okuryazar olarak başladığı Setenönü Hacı Munsur İlkokulu'ndan 1927 yılında mezun oluyor. 1928 yılında ise o dönem Cizvit Cemaatinin Külliyesi'nde bulunan  Kayseri Kız Ortaokuluna başlıyor ve 18 yaşında bitiriyor. 

Ilmiyye (1)

1932 yılında Kayseri'nin ilk uçak mühendisi olan ve Kayseri Tayyare Fabrikası'nın ilk işletme mühendisi Alaeddin Bey ile evleniyor.  Erciyes Dağı'na bir hırs ya da bir misyon olarak değil de sadece merak ettiği için tırmandığını söyleyen İlmiye Bergman tırmanışını 26 Temmuz 1936 yılında yapmıştır. Kocası ve bir grup ile tırmanışa başladı. Ancak tırmanışa kocası devam edemeyince tırmanışı kendisi tamamlamıştır. 

Erciyes Dağı

Kayseri'de bulunan Erciyes Dağı 3917 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük ikinci dağı olma unvanını elinde bulunduruyor. Erciyes Dağı'nın kuzey kesimlerinde 1 kilometre derinliğinde dağ buzulları bulunuyor. Erciyes'e tırmananları zirvede bir mağara karşilıyor. Zirvede bulunan mağara Hristiyan rahiplerin ibadethanesi olarak kullanılmıştır. Şimdilerde tırmananalar dinlenmek için mağarayı kullanıyor. 

Erciyess (1)-2

Kayseri ne izleyecek? 8 Ekim TV yayın akışı Kayseri ne izleyecek? 8 Ekim TV yayın akışı

Volkanik bir dağ olan Erciyes Dağı çevresindeki Peri Bacalarının oluşumunu sağlamıştır. Dağın en son faaliyete geçmesi ile ki bu da 2-2.5 milyon yıl öncesine denk geliyor, Ali Dağı, Yılanlı Dağı ve Beşparmak dağları meydana geldi. Dağın ilk oluşumundan itibaren geçen süreçte 400 metresini kaybettiği düşümülmektedir. 
 Şimdilerde Erciyes Dağı kışın kayakseverlerin uğrak alanı yazın da sıcak havadan kaçmak isteyen vatandaşların dinlenme noktası oldu. Erciyes Dağı her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendisine çekerken aynı zamanda birçok vatandaşın da gelen turistler sayesinde gelir kapısı haline geldi. 

Kaynak: Fatma Elmas