Ülkemizde ve dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların başında yer alan kalp hastalıkları, kişinin beslenme alışkanlıklarıyla yakın bir ilişki içerisinde. Hızlı yaşam koşulları ve kötü beslenme alışkanlığı, kalp ve damar sağlığı açısından büyük risk teşkil ediyor. Uzmanlar sağlıklı bir kalp için kişilerin sağlıklı bir beslenme listesi oluşturarak buna sıkı sıkıya uymalarını tavsiye ediyor. Kalbe iyi gelecek 10 altın besini sıralayan İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Sarımsak, damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak ezerek tüketilmeli. Yer elması A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir. Birçok antioksidan içeren yer elması, serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını korur. Kansızlığa faydalıdır. Balık ve balık yağı, kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Gut hastalığınız, ürik asit yüksekliği veya böbreklerinizle ilgili her hangi bir rahatsızlığınız yoksa balığı, ızgara, buğulama, füme şeklinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz” dedi.

Kulak Çubuğu Yerine Normal Pamuk Kullanın: Kulak Sağlığınız İçin En Doğru Yöntem Kulak Çubuğu Yerine Normal Pamuk Kullanın: Kulak Sağlığınız İçin En Doğru Yöntem

“CEVİZ YİYİN”

Ceviz ve fındıkta önemli ölçüde Omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ile posa bulunduğunu kaydeden Diyetisyen Fatma Baysal, “Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir. Yulaf, çavdar, tam buğday ununun, B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır. Yulaf gevreği, tam buğday ekmeği, arpa, yulaf, çavdar ekmeklerinin, bulgur pilavının tüketimini artırabilirsiniz” diye konuştu.

SİYAH ÇAY YERİNE YEŞİL ÇAY

Baysal, yeşil çay da bulunan polifenollerin antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili olduğunu söyledi. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine yeşil çay, adaçayı, papatya, rezene gibi bitki çaylarının tüketimini tavsiye ettiklerini belirten Baysal, şöyle devam etti: “Kırmızı üzüm içeriğindeki yüksek antioksidanlardan dolayı kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Özellikle çekirdekli kuru siyah üzümün tüketimini öneriyoruz. Domates ve karpuzun, antioksidan özelliği kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür. Keten tohumu, doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega -3 içeriyor. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Her gün 1 çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumunu yoğurt, çorba gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz. Posalı Gıdalar, kan kolesterol seviyelerinizin düzenlenmesinde sizlere yardımcı. (İHA)