Kayseri'de gelenekselleşen yöresel halk oyunları günümüzde kırsal bölgelerde devam etse de genel itibari ile azalmış durumda. Peki Topal Serçe oyunu nasıl?

Sanatın ve sanatçının şehri: Kayseri Sanatın ve sanatçının şehri: Kayseri

Kırsal bölgelerdeki vatandaşların daha çok sevdiği Serçe oyununun türküsü olmazken, Kayseri şehri ve yöresinde davul-zurna eşliğinde oynanıyor. Seyirlik bir oyun olan Serçe'yi seyreden kişiler de oyuna dahil edilebiliyor.
Oyun genelinde yapılan hareketlerde serçelerin doğal yaşamında yaptığı hareketler ve ayağı aksak bir kadının bu serçeyle olan mücadelesini konu alıyor.

Develioğlu, Öteyüz, Bünyan Ağırlaması, Sinsin, Menekşe Buldum Derede, Turnam, Bineklerden Üç Binek Var Binecek, Helleme, Bızdık, Çorabın Nakışları, Gezbeli, Bünyan Omuz Halayı, Pınarbaşı Güzeller, Kıyılı, Karanfilli gibi yöresel oyunları ile ün yapan Kayseri halkının oynamayı en çok sevdiği oyunlardan biri de Topal Serçe.

Topal Serçe hangi yörelerde oynanıyor?

Genelde düğünlerde ve önemli törenlerde oynanan oyun Kayseri'nin Pınarbaşı, Sarız ve Tomarza ilçelerinde oynanırken ayrıca Adana'da yaşayan Avşarlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Topal Serçe'nin hikayesi

Bir gözü kör bir ayağı da topal olan yaşlı bir kadının değirmende öğütüp serdiği bulgurunu rahat bırakmayan serçelerle mücadelesi taklit edilerek Topal Serçe oyunu oluşmuş.

Topal Serçe nasıl oynanıyor?

Oyunu bilen en az 8-10 kişinin köy meydanında veya oyunun oynanacağı yerde bir araya gelip davul zurna eşliğinde kolları dirsekten bükerek çene hizasına kadar kaldırmasıyla başlıyor. Ardından oyuncular ellerini bilekten aşağıya doğru bükerek serçeler gibi kanat çırpıyor. Aynı anda sağ ayak da devamlı olarak önde bir şekilde ökçeye basılmadan parmak ucuna basarak bir sağ tarafa bir sol tarafa doğru dönerek ilerleniyor.

Bu yürüyüş esnasında grubunu başında yer alan hayal başı ne yaparsa arkadaki oyuncular da aynısını yapmalıdır. Grubun sonundaki oyuncuya da pöççük denir ve elinde uzun bir değnek bulunur.
Halay başının ardında kalan oyunculardan hareketi yapmayan veya geç yapan olursa pöççükten sopaya yiyerek cezalandırılır. Halay başının yaptığı hareketler arasında da bir ayağını bir eliyle tutarak sekmek, kendilerini seyreden seyirciyi kucaklayarak kaçırmak, yanında bulunan oyuncuya vurmak, aynı oyuncunun kulağını tutmak, şalvarını çıkartmak var.

Kaynak: ÇİĞDEM ÖZAŞIR