Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Oruç Reis Gençlik Derneği tarafından düzenlenen kültürel entegrasyonda sivil toplum kuruluşlarının rolünü konu alan ‘Kültürel Entegrasyon ve Sanatın Evrensel Dolaşımı Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Çalıştayda, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun, AK Parti İl Başkan Yardımcısı İsa Gün, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İl Müftüsü Durmuş Ayvaz yer aldı.
Azınlıklar bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadır
Kültürel entegrasyon ve sanatın evrensel dolaşımı, farklı ülkelerden gelen azınlıkların kendi kültür ve sanatlarını koruyarak bulundukları ortamdaki kültürü özümsemesi ve benimsemesini anlatır. Farklı kültürden gelen azınlıkların kültürlerini ve sanat faaliyetlerini bozmadan bulunduğu ortama entegre olması ve girdikleri ortamda daha fazla kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştirdikleri ortadadır. Bu genel azınlıklar bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadır. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen ve konu ile ilgili bilgi aktarımının yapıldığı çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda göç, mülteci, uyum, kültürel farklılıklar, ortak yaşam modelleri, tarihi mirasımızın öğretileri, evrensel insani değerler ve İslam kardeşliği gibi birçok kavram konuşuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Oruç Reis Gençlik Derneği’nin hayata geçirdiği çalıştay Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlendi.
Kültürel Entegrasyon ve Sanatın Evrensel Dolaşımı Çalıştay açılış konuşmasını Oruç Reis Derneği Başkanı Mustafa Şaşmaztürk yaptı. Kızılay Kayseri Şube Başkanı Cafer Beydilli, Miraç Kültür Vakfı Onursal Başkanı Furkan Yılmaz Altunöz, Mazlumder Derneği Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Atabay Çelik, Doğu Türkistan Dernek Başkanı Abdulkadir Tümtürk ve Kayseri Suriyeliler Ensar Vakfı Başkanı Uğurcan Yıldırım çalıştayda konuşmalarını gerçekleştirdi.
‘Duruşumuzu biz kendimiz belirlemek zorundayız’
Miraç Kültür Vakfı Onursal Başkanı Furkan Yılmaz Altunöz, konuşmasında göçmenler konusunun önceden de var olduğunu ancak 21’inci yüzyılda gündemi daha çok meşgul ettiğine vurgu yaptı. Tarih boyunca göçmen konusunun var olan bir değer olduğunu da belirten Altunöz, ‘Müslümanlar gündemi belirlemek zorundadır. Göçmen konusuna, mülteci konusuna, savaş konusuna, cinsiyet konusuna, bir başka aile konusuna ya da farklı şeylere karşı duruşumuzu biz kendimiz belirlemek zorundayız.’ şeklinde konuştu.
‘Kültür, hayatımızın birer parçasıdır’
Kültürel Entegrasyon ve Sanatın Evrensel Dolaşımı Çalıştayı’nda sivil toplum kuruluşlarının ülkede yer alan göçmenler ve mülteciler konusunda kültürel varlıklarının göz ardı edilmeyerek hareket edilmesi gerektiği ve topluma kazandırılmaları konusu gündem oldu. Mazlumder Derneği Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş konuşmasında kültür hayatının her toplum için bir zenginlik olduğunu ifade etti. Taş, ‘Bir toplumu ayakta tutup onu yok olup gitmekten kurtaran toplumun kültür hayatıdır. Dili, dini, görgü, aile ilişkileri, giyim kuşamı, beslenme biçimleri gibi tüm değerler kültür, hayatımızın birer parçasıdır. Aynı zamanda toplumun olmazsa olmaz değerleridir. Bizim ülkemiz kıtalar, denizler, iklimler ana ulaşım yolları üzerinde yer alan paha biçilmez bir ülke olup tarih boyunca sahip olmak isteyeni çok olmuş bir ülkedir. Öyle olmaya da devam etmektedir. Bugün şartlarında baktığımızda gerçekten Türkiye’de gözü olmayan ülke az gibidir sanki.’ şeklinde konuşmasına devam etti.