TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam ediliyor. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bakanlığın bütçeden, kar amacı gütmeyen kuruluşlara aktardığı parayı gündeme taşıdı. Genç, seçim bölgesi Kayseri’nin Sarız’da, spor alanı olarak belirlenmiş alanın ilçeye kazandırılmasını istedi.
Genç, konuşmasında, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlerimize umut, spor camiamıza güç vermesi gerekirken, plansız ve verimsiz bir bütçe yönetimiyle kaynakların nasıl heba edildiğine tanık oluyoruz. İktidarın, gençlerin ve sporun geleceğine dair attığı her adımda, bütçeyi etkisiz ve savurgan bir şekilde kullandığını görmekteyiz” dedi.
‘Meclis’ten Her Yıl Geçirdiğiniz Bütçe Daha Yılın Ortasında Tükeniyor’
2023 yılına baktığımızda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ayrılan başlangıç bütçesi 82 milyar 379 milyon TL idi diyen Genç, “Ancak daha yıl bitmeden, temmuz ayında ek ödenek talebiyle bu rakam 92 milyar TL’ye çıkarıldı. Yani, bakanlığın başlangıçta planladığı bütçeyle yılı tamamlaması mümkün olmadı. Meclis’ten her yıl geçirdiğiniz bütçe, daha yılın ortasında tükeniyor ve yeni ödenek talepleriyle yeniden kaynak talep ediyorsunuz” diye konuştu.
‘Konu Emekliye, Asgari Ücretliye Zam Vermeye Geldiğinde Nedense İmkan Bulunamıyor’
2024 yılı bütçesine baktığımızda, bu sefer 171 milyar TL’lik bir bütçe talep edilmiş diyen Aşkın Genç, “Fakat 2024 yılının henüz ilk 9 ayında bütçenin 126 milyar TL’si harcanmış durumda. Şimdi, 2025 yılı için karşımıza çıkarılan bütçe talebi ise tam 231 milyar TL. Sadece iki yıl önce 82 milyar TL olan bir bütçenin, bu kadar kısa sürede üç katına çıkarılması akıl alır gibi değil! Bütçeyi sadece 2 yılda neredeyse 3 katına çıkardınız ama konu emekliye, asgari ücretliye zam vermeye geldiğinde nedense imkan bulunamıyor” ifadelerini kullandı.
‘2023 yılı bütçesinden 522 milyon TL’lik kaynak, vakıf ve derneklere aktarıldı’
Bakanlık tarafından vakıf ve derneklere aktarılan paralara değinen Genç, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesinden vakıf ve derneklere aktarılan tutarlara da değinmek istiyorum. 2023 yılı bütçesinden 522 milyon TL’lik bir kaynak, kar amacı gütmeyen kuruluşlar adı altında bazı vakıf ve derneklere aktarılıyor. Evet, bütçenin tamamına oranla bu miktar çok büyük görünmeyebilir; ancak buradaki temel sorun şeffaflık ve hesap verebilirliktir. Kimlere, hangi amaçlarla bu paraların aktarıldığını kamuoyu bilmiyor. Harcadığınız bu kaynakların, gençlerimizin geleceğine ne gibi bir katkısı olduğunu açıklamak durumundasınız” dedi.
‘Gençler artık üniversiteyi kazanınca sevinemiyor’
Yurt barınma sorunlarına değinen Genç, “Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu her geçen gün büyürken, Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt kapasitelerini artırmak yerine kaynaklarını şeffaf olmayan vakıf ve dernek harcamalarına yönlendiriyor. Ülkemizde binlerce öğrenci, fahiş kira ve özel yurt fiyatları nedeniyle barınma sorunu yaşıyor ama devlet yurtlarının kapasitesi hâlâ yetersiz. Gençler artık üniversiteyi kazanınca sevinemiyor. Kalacak yer masrafı, yeme-içme masrafı bile sizin vatandaşa layık gördüğünüz asgari ücreti katbekat aşıyor. Bu bakanlık, gençlerin yüzüne bakıp hangi başarı hikâyesini anlatacak?” diye konuştu.
‘2025-2027 Arasında Bütçeden, Vakıf Ve Derneklere Aktarılması Öngörülen Para 6 Milyar 367 Milyon TL’
2025-2027 yıları arasında dernek ve vakıflara aktarılacak paraları açıklayan Genç, “2025-2027 yılları arasında vakıf ve derneklere aktarılması öngörülen toplam miktar ise tam 6 milyar 367 milyon TL. Bu bütçe; gençlerin eğitimine, spor altyapısına ve yurt kapasitelerinin artırılmasına ayrılması gerekirken, kim olduğunu bilmediğimiz vakıflara gidiyor” şeklinde konuştu.
‘Gençlerin umutları, emekçilerin alın teri göz ardı ediliyor’
Devlet yurtları gençlerimize ucuz ve güvenilir barınma imkânı sağlamak için var diyen Genç, “Bu ülkede gençler barınacak yer bulamıyorken, bakanlığın kaynaklarını nerelere aktardığını anlamakta zorlanıyoruz. Bugün bu komisyonun karşısına çıkıp bu bütçeyi onaylamanızı bekleyenler, gençlerin umutlarını, emekçilerin alın terini göz ardı ediyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, biz gençlerin yanında olmaya, onların hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Gençlerimize gerçek bir gelecek sunacak, hak ettikleri destekleri sağlayacak bir bütçe için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
‘Sayıştay raporlarında, spor tesislerinin düğün salonu, restoran gibi alanlara dönüştürüldüğü tespit edilmiş’
Sözlerini sürdüren Aşkın genç, şöyle konuştu: “Sayıştay raporlarında, bakanlığınıza bağlı spor tesislerinin düğün salonu, restoran gibi alanlara dönüştürüldüğü tespit edilmiş. Gençlerimizin kullanımına ayrılması gereken bu tesislerin, ticari çıkarlar uğruna amacı dışına kullanıldığını nasıl açıklıyorsunuz? Konu ile ilgili soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa ne durumdadır? Bu usulsüzlükleri durdurmak için neden gerekli denetimler yapılmıyor? Kayseri’ye gelecek olursak, ilimizin en uzak ilçesi Sarız. Burada kamulaştırma yapılması gereken bir alan. Burada kamulaştırma yapılması gereken bir alan var, 11 bin 921 metrekarelik bir alan. İlçemizin ekonomik durumunun bunu karşılaması söz konusu değil. Bu durumda ilçemizin mevcut şartları ve belediyemizin mevcut şartları göz önünde bulundurularak spor alanının kamulaştırılarak, proje ödeneğinin birlikte değerlendirilerek ilçemizin kazandırılmasını yardımcı olmanızı istiyoruz.”