1573 yılında Konya Valisi Hacı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Camii, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak biliniyor. Ahmet Paşa, Rumeli, Şam ve Karaman Beylerbeyliği yapmış ve "Doğancı Ahmet Paşa" olarak da tanınıyor. Mimar Sinan’ın Kayseri’de inşa ettiği iki camiden biri olduğu bilinen bu yapı, diğer caminin yıkılması nedeniyle onun tek eseri olarak kabul edilmekte. Baş mimarlık görevini üstlenen Sinan’ın, caminin tasarımını yapıp planını gönderdiği, ancak uygulamanın taşra mimarları tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor.
Kurşunlu Camii’nin mimari özellikleri
Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Kurşunlu Camii, ilk yapıldığında bir külliye olarak inşa edilmiş ancak camiyle birlikte yapılan imaret, han, mektep ve hamam günümüze ulaşamadı.
Malzeme: Cami, gri renkli düzgün kesme taşlardan yapıldı. Taç kapı ve son cemaat yerindeki sütunlarda mermer kullanıldı.
Plan: Harim kare planlıdır ve kuzeyde yer alan son cemaat yeriyle birleşiyor. Güney cephesindeki payandalar, kare planı bozmakta.
Kubbe: Caminin ana mekanı, köşelerdeki ayaklara oturan dört kalın kemerin taşıdığı tek bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbe kasnağında 12 adet sivri kemerli pencere bulunmaktadır.
Aydınlatma: Mekânın aydınlatılması için üç sıra pencere açılmıştır. Alt ve orta sıralardaki pencereler dikdörtgen, en üst sıradakiler ise sivri kemerlidir.
Minare: Caminin kuzeybatısında, beden duvarına bitişik olarak klasik Osmanlı minaresi yer almaktadır. Minare kare kaideli, çokgen gövdeli, tek şerefeli ve konik külahlıdır.
Son Cemaat Yeri: Basamaklarla yükseltilmiş beş gözlü yapıda, altı mermer sütunun taşıdığı sivri kemerler üst örtüyü taşımaktadır. Her bir göz, birer kubbe ile örtülüdür.
İç Dekorasyon: Mermerden yapılmış mihrap, minber ve kürsü oldukça sade iken kubbelerin iç yüzeyleri kalemişi süslemelerle bezenmesi öne çıkıyor.
Revak: Son cemaat yerinin önünde, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’ndekine benzer şekilde ikinci bir revak yer alıyor. 24 sütunun taşıdığı sivri kemerler üzerine kırma çatı ile kapatıldı.
Şadırvanlı Avlu: Caminin kuzeyinde, büyük bir şadırvanlı avlu bulunmaktadır. Sekiz sütunun taşıdığı, sekizgen planlı bu şadırvanın kitabesi olmadığı için inşa tarihi kesin olarak biliniyor. Ancak camiyle birlikte yapıldığı düşünülüyor. Şadırvanın ortasında, abdest almak için kullanılan musluklarla çevrelenmiş bir havuz bulunuyor.
Kayseri'de Kurşunlu Cami Mimar Sinan'ın tek eseri!
Mimar Sinan’ın Kayseri’deki tek eseri olan Kurşunlu Camii, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak Kayserili vatandaşlar tarafından dikkat çekiyor. Tarihi ve estetik değeriyle Kayseri’de ziyaret edilmesi gereken camiler arasında yer alan bu yapı, özellikle Ramazan ayında yoğun ilgi görüyor.
Kayseri’nin kültürel ve mimari mirasının önemli bir parçası olan Kurşunlu Camii, tarih severler ve mimariye ilgi duyan ziyaretçiler için eşsiz bir durak olmaya devam ediyor.