Kapuzbaşı’na giderseniz bu köprüden geçmeden dönmeyin! Kapuzbaşı’na giderseniz bu köprüden geçmeden dönmeyin!

Kapadokya bölgesi'nde yer alan Kayseri Erciyes Dağı'nın etkisiyle zeminde kayaçlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Oluşan kayaçlar oyularak yapılan Develi'de bulunan yeraltı şehri başlangıçta su sarnıcı zannediliyor. Temizlendikçe ortaya çıkan merdivenlerle bir yeraltı şehri olduğu anlaşılan yapının bir kısmı sular altında kalmıştır. 

Kayseri Develi'de kaya mezarların çökmesiyle ortaya çıkan yeraltı şehrinin bir kısmı Gümüşören Barajı'nın altında kalmıştır. Yeraltı Şehri tam olarak Gümüşören Barajı'nın yanında bulunuyor.  Başlangıçta su sarnıcı sanılan yeraltı şehri temizlendikten sonra uzun tüneller, odalar ve sütunlar ortaya çıktı. 
 4 aylık kazının ve 300 kamyon taşın çıkarılması sonucu ortaya çıkan basamaklarla su sarnıcı değil de bir yeraltı şehrine inen basamaklar olduğu ortaya çıktı. Yerin 35 metre altına inen basamaklarla girişine ulaşılan yeraltı şehrinin Roma Dönemine ait olduğu düşünülüyor. 

Develi1-2
Dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden olan Derinkuyu Yeraltı Şehrine  110 kilometre mesafede bulunan Develi yeraltı şehrinin duvarlarında Hititlere ait kabartmalar yer alıyor. 
Kayseri'de bulunan bir diğer yeraltı şehri de Ağırnas Yeraltı Şehri'dir. Kayseri'de biline iki yeraltı şehrilerinde biri olan Ağırnas Yeraltı Şehri'nin milattan önce yapıldığı tahmin edilse de büyük bir bölümü milattan sonraki yıllarda ilave edilmiştir. Kayseri'nin pek bilinmeyen tarihi alanlarından olan yeraltı şehirlerinin tanıtılması ve ziyaretçilere açılması bekleniyor.

Ağırnas
Derinkuyu Yeraltı Şehri 
Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde yer alıyor. 1963 yılında bir köylünün evini yenilerken ortaya çıkan Derinkuyu Yeraltı Şehri restorasyona girdi ve 1965 yılında ziyarete açıldı. 

Derinkuıyu
 Kayaçların oyularak yapılmasıyla ortaya çıkan yeraltı şehri 18 kattan oluşuyor. Yeraltı Şehri yerin 85 metre altına kadar uzanıyor.  Yeraltı şehri ile ilgili ilk bilgiler M.Ö. 370 yılında Atinalı Ksenofon tarafından yazılan Anabisis'de yer alıyor. Ancak bazı uzmanlara göre Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin tarihi M.Ö. 1200'lü yıllara kadar uzanıyor. 

Derinkuyu
Bölgede irili ufaklı 200'den fazla yeraltı şehri bulunuyor. 9 kilometreye uzanan tünellerle bütün yeraltı şehirleri Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne bağlanıyor. Diğer küçük yeraltı şehirlerinden 40'dan fazlası yerin 3 kat altında bulunuyor. Tüm yeraltı şehirleri 445 kilometre karelik bir arazide yer alıyor. Dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri olarak adlandırılan alana her yıl yüzlerce turist ziyaret ediyor. 

Kaynak: Fatma Elmas