Türkiye’de yaşanan Hatay ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerden sonra, deprem dayanıklılık testleri artmaya başladı. Peki, test yapmanın kolay yolu var mı? Kayseri’deki evler depreme dayanıklı mı?

Türkiye’nin deprem ülkesi olarak kabul edilmesi, insanlardaki panik ve korkuyu her geçen gün daha da artıyor. Günlerdir üst üste yaşanan 4 şiddetindeki depremler, deprem bilimcilerin açıklamalarıyla yeniden gündeme oturdu. Endişeleri artıran tedbir açıklamaları ardından korkuya kapılan vatandaş, evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor.

6 Şubat depremlerinde büyük bir şiddetle sallanan Kayseri’de de deprem önemleri her geçen gün daha fazla araştırılıyor. Kayseri’de birçok insan, henüz dayanaklılık testi yaptırmış değil. Fakat çok kolay bir yöntemle depreme dayanıklılık testi yapılabilir.

Asfdsaffda

Peki, Evlerin Dayanıklı Olup Olmadığını Nasıl Öğrenilir?

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hafez Keypour, ‘İnsanlar binanın bodrum katında kolonlarda sıvayı kaldırıp çatlak var mı yok mu bakmalı. Yapılabilecek en basit şeylerden biri de schmidt testidir. Bu test yüzde 80’e kadar doğru sonuç veriyor’ dedi.

Beton Çekici (Schmidt Çekici) İle Ölçüm Nasıl Yapılır?

Beton çekici yalnız gözeneksiz betonlar için uygundur. Ölçüm yapılacak yüzey temiz, düz ve kuru bir satıh olmalıdır. Bunun için beton yüzeyi boya, yağ, toz gibi maddelerden arındırılarak düzgün bir hale getirilmelidir. Temizleme işlemi çekiç ile birlikte verilen zımpara taşı ile yapılabilir. Hiçbir şekilde sıva üzerinden Ölçüm alınmamalıdır. Her bir örnek yüzeyden en az 10 okuma alınmalı ve her okuma noktası arasında minimum 20 mm bulunmalıdır. Ayrıca kenarlara 40-50 mm'den fazla yaklaşılmamalıdır. Okumalar aşağıdaki şekilde yapılır:

-Zımpara taşı ile yüzey temizlenir,Hafifçe basınç uygulayarak darbe çubuğu serbest bırakılır,

-Beton çekici test yüzeyine dik bir şekilde yerleştirilir,

-Darbe tetikleninceye kadar çekiç ile test yüzeyine yavaşça bastırılır,

-Tetiklenmeden sonra alt tarafta bulunan düğmeye basarak darbe çubuğu kilitlenir,

-Göstergeden geri tepme sayısı R okunur,

-Her test yüzeyi için 10 ayrı okuma yapılıncaya kadar yukarıdaki işlemler tekrarlanır.

-10 adet okuma yaptıktan sonra en büyük ve en küçük değerler ihmal edilerek kalan 8 adet okumanın aritmetik ortalaması alınır. Böylece o test yüzeyini temsil eden ortalama bir R değeri elde edilmiş olunur.

-Bulunan R değeri o test yüzeyini temsil eden dönüşüm eğrisinde yerine konularak R değerine karşılık gelen beton basınç dayanımı bulunur.

-Burada unutulmaması gereken; bulduğunuz beton dayanımının, dönüşüm eğrinizin hazırlanmasında kullanılan örnek betonun, test edilecek betonu temsil ettiği doğru olacağıdır. Aksi halde %60-%70'lere kadar varabilecek hatalar yapılabilir.

Kaynak: YELİZ BAYAZIT