Osmanlı döneminden günümüze miras kalan birçok anlamlı kelime var. Ancak bu kelimelerden bazıları zamanla değişime uğrayarak farklı şekillerde kullanılmaya başlandı. Sayıları azalsa da hala bazı eski kelimeleri kullanan insanlar mevcut. Bühtan’da bu kelimelerden biri olarak öne çıkıyor.

Ağaç (2)-1

Kayseri'de Türk-Macar dostluğunu anlatan vefalı sergi! Kayseri'de Türk-Macar dostluğunu anlatan vefalı sergi!

Bühtan: Osmanlı döneminde bühtan kelimesi iftira etmek, yalan söylemek ve aldatmak anlamında kullanılmaktaydı. Bu kelime, birine haksız yere suç isnat etmek ya da iftira atmak anlamına gelmekte. Peki, iftira atamanın anlamı bühtan olsan Osmanlı geçmişimizde iftira atan kişiye ne denirdi?

İftira atan kişi: İftira atmanın Bühtan anlamına geldiği Osmanlı döneminde, bühtan eden (iftira atan) kişiye ise ‘müfteri’ denirdi. Günümüzde artık nadiren kullanılan bu kelime, Türkçemizin unutulmaya yüz tutmuş değerli miraslarından biri. Dilimizde ki bu tarihi zenginlikler, köklü geçmişimizin birer hatırası olarak kalmaya devam ediyor. Unutulmuş olsa da bühtan gibi kelimeler, dilin zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne seriyor.

Kaynak: Elif Ergindoğan