Teknoloji, gün geçtikçe gelişmeye devam ederken hayatın her alanında da hakimiyetini sürdürüyor. Kullanılan her şeyin internete veya teknolojiye bağlı olması insanları da bağımlı hâle getiriyor. En çok kullanılan teknolojik ürünlerden biri olan akıllı cep telefonları artık bir uzuv işlevi görüyor. Alışveriş yapma, fatura ödeme, haberleşme ve hatta sosyalleşme bile artık akıllı telefonlardan yapılırken akıllı telefon olmadan hareket etmek imkânsız gibi görülüyor. Dünyaya gelen çocuklar doğar doğmaz teknolojiyle tanışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan ‘Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ bunu doğrular bir nitelik taşıyor. TÜİK tarafından açıklanan verilerde düzenli internet kullanımının çocuklar arasında bir hayli yüksek olduğunu sonucu ortaya çıkıyor.

Kayseri’nin ilçelerinde kar yağışı etkili oldu! Peki yollar açık mı? Kayseri’nin ilçelerinde kar yağışı etkili oldu! Peki yollar açık mı?

Sosyal Medya Bağımlılığı 1

Asosyal bir nesil yetişiyor

Kayseri’de sanayi ve hizmet sektörünün gelişmesine bağlı olarak iş gücü durumu ortaya çıkıyor. İş gücü kapsamında hem anneler hem de babalar iş sektöründe yerlerini alıyor. İş dışında çocuğuna yeterli vakit ayıramayan ailelerin çocukları teknoloji bağımlısı oluyor. Son zamanlarda artan sosyal medya çılgınlığının yanı sıra çocuklar da ebeveynlerinden gördüklerini uyguluyor. Daha küçük yaşlarda yemek yemediği için önüne akıllı telefon konulan ve video izleyerek yemek yemeye alışan çocuklar büyüdüklerinde alışkanlıklarını devam ettiriyor. TÜİK’in yaptığı çalışmaya göre çocuklar arasında düzenli sosyal medya kullanımı %97,9 gibi ciddi bir oranda seyrediyor. Çocuklar arasında en çok kullanılan sosyal medya platformu %96,3 oranla YouTube olurken en az ise %4,9 oranla X platformu göze çarpıyor. Çocuklar gün içerisinde değil uyumadan önce ve uyandıktan sonra da sosyal medyayla olan ilişkilerini devam ettiriyor. Uyumadan önce telefona bakan çocukların oranı %30,6 iken uyandıktan sonra ilk olarak telefonunu kontrol eden çocuk sayısı ise %22,7 olarak belirlendi. Tüm bu veriler ışığında sosyal medya bağımlılığı sorumlulukların yerine getirilmesine engel olurken içine kapanık ve asosyal bir neslin de yetişmesine neden oluyor.

Kaynak: Elif Gökçe Topal