Son dönemde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulması gerektiği konusunda uyarılar artarken, Kayseri’de üniversite öğrencisi iki arkadaş Hakan Amaratlı(21) ve Emir Koyuncu(24) hastane, kafe, restoran gibi masa ve kasa üzeri işletmelerde sosyal mesafeyi koruma amaçlı uyarı sistemi geliştirdi.

Erciyes Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik son sınıf öğrencisi Hakan Amaratlı, konu ile ilgili DHA’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Arkadaşım Emir Koyuncu ile birlikte bir ürün geliştirdik. Ürünümüzün hizmet ettiği amaç, hastane, kafe, restoran gibi masa ve kasa üzeri işletmelerde sosyal mesafeyi korumak amaçlıdır. Yerlerdeki bandlar veya herhangi uyarı sistemlerini insanların fazla dikkate almıyor. Biz burada 1 metrede görsel, 50 santimetrede işitsel uyarı sistemi geliştirerek, insanların dikkatini çekmeyi amaçladık. Fikir ve AR-GE aşamasını birleştirirsek yaklaşık 1 ay içerisinde bu ürünümüzü tamamladık. Olumlu tepkiler alıyoruz, insanlar işletmelerinde bu tarz ürünler görmek istediklerini söylüyorlar. Artık insanlar yerlerdeki ve duvarlardaki kağıtlardan sıkıldı. İnsanlar, pandemi sürecine ayak uyduruyorsak, farklı şeyler görmek istiyorlar.”

Bakan Mehmet Fatih Kacır: Sanayi ve teknolojide 22 yılda çok iyi yerlere geldik Bakan Mehmet Fatih Kacır: Sanayi ve teknolojide 22 yılda çok iyi yerlere geldik

Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi Emir Koyuncu da uyarı sistemine ‘covigoo’ ismini verdiklerini belirterek, “Cihaz görsel ve işitsel olarak çalışıyor. Diyelim ki siz bir restorandasınız, hesabı ödemek için kasaya yaklaşıyorsunuz. Karşınızda personel var. Yerde o kağıdı görmeme ihtimalim var ama karşımdaki yeşil uyarı, 1 metre yaklaşınca kırmızıya döndü. Bunu görüyor olmam lazım ama diyelim bunu da dikkate almadım. Daha da yaklaşırsam sesli uyarı başlıyor ve bu beni alanın dışına çıkmaya zorluyor. Aslında çalışma planı bu kadar basit, tekrar geri çıktığımda kırmızı alan, yeşil alana dönüyor. Ürün ile ilgili de isim üzerine düşündük ve covid’incovisi ile go da ‘artık uzak dur’ manasında iki o ile özellikle ikisini birleştirdik, ismini covigoo şeklinde koyduk” diye konuştu.