'Biz buraya kaçmaya mı geldik, yoksa kavga edip ölmeye mi?' sözleriyle tarihine adını kazıyan Diyap Ağa'nın bilinmeyenleri

Kayseri’den ufkunuzu açacak deyim ve atasözleri! Kayseri’den ufkunuzu açacak deyim ve atasözleri!

Meclisin Kayseri'ye taşınması hakkındaki cesur tavrıyla tarihe geçen aşiret reisi Diyap Yıldırım'ın 1846 Çemişgezek doğumlu Dersimli Diyap Ağa 1935 yılından Sivas'ta hayatını kaybetti. Türk siyasetçi olarak bilinen I. TBMM Tunceli milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile yakın dostluk ilişkileri içerisindeydi. I. Dünya Savaşı esnasında Hamidiye milislerinde milis komutanı olan Diyap Yıldırım, Bitlis ve Siirt şehirlerini Rus işgalinden kurtarmak için aşireti ile savaşa katılmıştı ve Mustafa Kemal Atatürk ile samimi bir dostluk kurduğu savaşlarda komutanlık görevini üstlendi.

Meclisin Kayseri'ye taşınmasında cesur hareket
Dersimli Hasan Hayri Bey'le katıldığı Erzurum Kongresi'nde Tunceli'yi temsil etti. Aynı dönemde Koçgiri İsyanı ve Şeyh Said İsyanı'na karşı savaş verdi ve Şeyh Said'i bela olarak gösterdi.
Ardındann hiç unutulmayacak bir hareket yaparak Yunanlıların Ankara'ya yaklaşması durumunda meclisin Kayseri'ye taşınma kararına karşı çıkarak meclis kürsüsünde şu sözleri söyledi;
'Biz buraya kaçmaya mı geldik, yoksa kavga edip ölmeye mi? Eğer meclisi taşımak istiyorsanız buyurun gidin. Ama ben gidemem. Tek başıma bile olsam, bayrağım, dinim ve vatanım için son kurşunuma kadar savaşırım. Son kurşunu da kafama sıkarım. Bu böyle biline...'sözleriyle cesareti ve desteği hiç unutulmamıştır.

Kaynak: ÇİĞDEM ÖZAŞIR