Cips ve krakerlerden bulyona, kuruyemişlerden baharatlı ürünlere kadar pek çok gıdanın içinde kıvam ve lezzet artırıcı olarak kullanılan monosodyum glutamatın; yiyeceklerde sahte bir lezzet alma duyusu oluşturan, doyma hissini yok eden, parkinson, öğrenme bozuklukları ve baş ağrısı gibi çok sayıda soruna, kilo artışına ve diyabete neden olabileceği belirtiliyor.

Japonya’daki Hirosaki Üniversitesi’nde görevli bilim adamı ve ekibi tarafından yapılan deneylerde, farelere çeşitli miktarda monosodyum glutamat veriliyor ve glutamat maddesinin retinadaki (ağtabaka) hücrelere saldırdığını ve bu nedenle farelerin görme yeteneğinin azaldığını tespit ediyorlar.

Monosodyum, (1)

Kodu e-621 olan ve MSG olarak kısaltılan monosodyum glutamat, tat alma duyusunu hassaslaştırdığı için, yiyenler o lezzeti daha çok tatmak istiyor. Aynı zamanda doyma hissini de ortadan kaldıran monosodyum glutamatın, tüketildikten sonra besleyici besinlerin tadının alınamadığı belirtiliyor.

Pek çok ülkede kullanımı sınırlı!

Avrupa Birliği ülkelerinde üç aylığa kadar olan bebeklerin gıdalarında kullanımı yasaklanan ve sinir sisteminin normal fonksiyonlarında önemli bir rol oynayan monosodyum glutamatın kullanımı, aralarında ABD’nin de bulunduğu yaklaşık 50 ülkede sınırlandırılmıştır.

Monosodyum, (2)

Kayseri'de cezaevi firarisi kıskıvrak yakalandı! Kayseri'de cezaevi firarisi kıskıvrak yakalandı!

Monosodyum glutamat helal mi?

Monosodyum glutamatın helalliği, ilgili kuruluşlarca tartışmak konusu oluşturmaktadır. Ancak Türkiye’de “helal gıda” alanında halkın en çok önem verdiği kuruluşlardan birisi olan Gimdes, içeriğinde çin tuzu (monosodyum glutamat) bulunan gıdalara, ciddi zararlarından ötürü kesinlikle helal sertifikası vermiyor.
 

Kaynak: Sedanur Yiğit