Sıhhi tesisatçılık, günümüzde hala önemli ve geçerli bir meslek olmasına rağmen, teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişim yaşamaktadır. Ancak, bu meslek tamamen unutulmuş ya da hala günümüzde aktifliğini sürdürmeyi kaybetmemektedir. Aksine, özellikle inşaat sektörünün büyümesi ve insanların yaşam standartlarının artmasıyla birlikte sıhhi tesisatçılığa olan ihtiyaç devam etmektedir.
Sıhhi tesisat, herhangi bir su kaynağından alınan suyun bağlantılı olduğu yerlere temiz olarak ulaştırılıp kirli suyun dışarı atılmasını sağlayan boru hattına denir. Sıhhi tesisat evlerden sanayi bölgelerine kadar çok sayıda yerde kullanılır. Suyun aktif olarak kullanıldığı lavabo, klozet, duş, banyo küveti gibi alanlarda sıhhi tesisat elemanlarından yararlanılır. Doğalgaz ve su taşıma sistemleri ile yangınla mücadele sistemleri kurulurken böyle bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır.
Sıhhi tesisatçı ne iş yapar?
Konut ya da işyeri gibi mekanlarda su ve ısıtma sistemlerinde meydana gelen arızaların tespitini yapar. Bu arızaların giderilmesi için gerekli olan malzemeleri belirleyerek gerekli onarım ya da yenileme işlemini gerçekleştirir. Duvarlarda gizli olan tesisatta oluşan arızaları gidermek için işlemler gerçekleştirir.
Sıhhi tesisatçılık Kaybolma tehlikesi mi yaşıyor?
Yeni Yapılaşma ve Alt Yapı Çalışmaları, Konutlar, iş yerleri, hastaneler, okullar ve diğer binaların inşaatı, sürekli olarak sıhhi tesisatçılara ihtiyaç duyar. Su, doğalgaz, kanalizasyon sistemlerinin kurulumu ve bakımı bu mesleğin temel alanlarındandır. Eski binaların renovasyonları, özellikle su tesisatları, boru hatları ve doğalgaz sistemlerinin yenilenmesi sıhhi tesisatçıların en fazla çalıştığı alanlardır. Yeşil enerji sistemlerinin ve doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte sıhhi tesisatçılar, enerji verimliliği sağlayan sistemlerin kurulumu ve bakımı konusunda önemli bir rol üstlenmektedir. Yani buradan çıkarımız teknolojinin gelişim ile birçok işi insan üzerinden alınmış yeni gündemimizde sıhhi tesisatçılık değerini hala kaybetmemiştir.