Bazı basın yayın organları ‘9 yaşında evlenebilirmiş’ gibi başlıklarla okuyucularına duyurdu. Hal böyle olunca herkes kendi kız çocuklarını gözünün önüne getirip, Diyanet’e verdi veriştirdi.

Peki buluğ ne demek? Kelime anlamı ne?

Sözlükte "ulaşmak, yetişmek, iş gayesine varmak gibi" anlamlara gelen bulûğ, fıkıh terimi olarak, bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir. Bulûğ çağına ulaşan kimseye bâliğ denir. Ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır. Ancak erkek ve kızlar 15 yaşlarına ulaştıklarında, kendilerinde bu erginlik alametleri görülmese de bâliğ olduklarına hükmedilir. Buluğ, kişinin dinen mükellef sayılıp, yetişkin insan statüsünü kazandığı dönemdir. Bu çağa ulaşan ve akıllı olan kimse artık tam edâ ehliyeti kazanır. Böylece, ibâdet, helal ve haram gibi dinî hükümlere muhatap; cezâî, malî ve hukukî yükümlülüklere ehil olur.

İşte buluğ kelimesinin anlamı yukarıda geçtiği gibi. Okuyorum, bir kez daha okuyorum. Burada tek sıkıntı olarak gördüğüm nokta şu: “Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır.”

‘9 yaşındaki çocuğun gebe kalması, 12 yaşında çocuğun baba olması.’ Akıllara ziyan. Düşünüyorum, düşündükçe çıldırıyorum.

Bu gidişle bu tartışma sanırım epey büyüyecek derken, Diyanet bir basın açıklaması yaptı.

Tartışmaların ardından Diyanet son açıklamasında, “Kız çocuklarını anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan, psikolojik ve biyolojik olgunluğa erişmeden evlendirmek, nikâhta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmaz. Nitekim Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Hadi hayırlısı bakalım…