Kerkük İtfaiye Müdürlüğü Basın Sorumlusu Kays Kerküklü, daha önce açıklamada, çarşıda bulunan 400'ün üzerindeki iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini söylemişti.

Saatlerce süren yangının etkisiyle eriyen altınlar heba olurken, yetkililer yüzlerce ailenin ekmek kapısı olan iş yerleri yok olduğunu belirterek, yangının çıkma nedeninin mutlaka ortaya çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, de “Kerkük Kayseri Çarşısı, Kerkük’ün simgesi haline gelmiş bir Osmanlı eseridir. İstanbul’daki Kapalı Çarşı ne ise Kerkük Kayseri Çarşısı da aynıdır. Onu yakanları bulup adalete teslim edeceğiz” diye açıklama yaptı.

Peki Kerkük’teki Kayseri Çarşısı’nın hikayesi nedir? Kayseri Çarşısı ismini nereden almıştır? Sizler için araştırdım.

Kayseri Çarşısı Kerkük’ün Türkmen kimliğinin en yoğun şekilde hissedildiği yerlerin başında geliyor. Aslında Kayseri ’Kapalı Çarşı’ anlamında kullanılıyor. Geçmişten bu yana alışılagelmiş şekilde, Anadolu’nun ortasında yer alan ve ticaretiyle ünlü Kayseri’nin adı verilmiş ’Kapalı Çarşı’lara. Bu çarşılardaki dükkân mülkiyetlerinin hemen hemen tamamı Türkmenlere ait.

Kerkük Kalesi’nin karşısında ve Şehir meydanının bir diğer köşesinde Erbil’in geleneksel Kayseri çarşısı bulunuyor. Osmanlı döneminde yaptırılan ve Erbil’in en önemli ticari merkezleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip ” Kapalı (Kayseri) Çarşısı” içerisinde her çeşit ürünün bulunduğu 600 iş yeriyle Erbil’e gelenlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Erbillilerin ‘Bazar’ dediği çarşı, kentin ekonomik can damarlarından biri. Şimdiki hali 1850’li yıllarda Suriyeli yapı ustaları tarafından klasik Osmanlı çarşısı şeklinde inşa edilen Kapalı çarşısı, o dönemde Çin’den, Afganistan ve Pakistan’dan gelen kervanların hem konaklama hem de mallarını sergileme mekanı olarak kullanıldı.

Işıl ışıl kuyumcular, farklı baharat kokuları ve rengârenk züccaciyeciler, Tarihi Kapalı Çarşısı’nı süslüyor. Bu çeşitlilik çarşıyı Erbil’in en renkli mekânı kılıyor. Erbil’in merkezinde yer alan Kayseri Çarşısı şehirde görülmesi gereken ilk duraklardan biri. Tarihi Kapalı Çarşısı’nın İstanbul’daki Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı‘nı andıran bir havası var. Kentin en büyük çarşısı olarak bilinen Kayseri Çarşısı, yüzyıllardır altın, hediyelik eşya, baharat, şifalı otlar, köylerden gelen organik ürünler, kahve, pekmez, bal, şekerleme, kuruyemiş, bakliyat ve geleneksel kıyafet arayanların uğrak yeri. Çarşıda ayrıca küçük eşyalar üreten marangoz ile terzilere de rastlamak mümkün. Kayseri Çarşısı’nın sokakları, satılan ürünlere göre sınıflandırılıyor. Kuyumcular, aktarlar ve süs eşyaları satan dükkânların hepsi farklı sokaklarda. Tarihi çarşının esnafı, çeşitli bölgelerden ziyaretçiler ağırlıyor.