Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yeni Ufuklar Derneği Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen 'Doğu Akdeniz'de Türk Varlığı ve Kıbrısö konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa, KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun yanı sıra Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, Yeni Ufuklar Derneği Onursal Başkanı İbrahim Sungur, Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Mustafa Argunşah, siyasi parti temsilcileri, bazı STK başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
"1974 BARIŞ HAREKATINDAN SONRA RUMLAR HEP MASADAN KAÇTI"
Eroğlu, Kıbrıs ile Rum Kesimi arasında 1968'de başlayan müzakerelerin 48 yıldır devam ettiğini belirterek, "Bu müzakereler devam ettiği süre içinde Rum, hem Birleşmiş Milletler üyesi hem Avrupa Birliği üyesi oldu ve bugün 'Türkiye'nin bir tek askeri kalmasın' diyenler savaş gemileri yapıyorlar, silahlanmaya devam ediyorlar. Onun için Türkiye bu denli önemlidir. 1974 barış harekatından sonra Rumlar hep masadan kaçtı. Rumların anlaşmaması için çok nedenleri var. Kıbrıs Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklar değerli bir cumhuriyetti. Biz bu cumhuriyetten dışlandıktan sonra Rum Cumhuriyeti olarak kaldı ve bu unvanı 4 Mart 1964 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile Kıbrıs'a barış gücü askeri gönderecekler diye Kıbrıs Cumhuriyeti Barbarisi Rumlar ilan edildi. Bu geçici bir karardır. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varisi olan Rum tarafı bizimle niye anlaşsın' Dünyanın tanıdığı bir devlet oldu. Rumların bugüne kadar sürdürdükleri anlaşmazlıkların esas nedenlerinden birisi 4 Mart 1964 kararı ve birde Avrupa Birliği'ne girmiş olmalarıdır" dedi.
"ANNAN PLANINA 'EVET' DESEYDİM..."
Derviş Eroğlu, Annan planına 'Hayır' dediği için bazı kesimlerce suçlandığını belirterek, neden plana karşı çıktığını şöyle anlattı: "Eğer 'Evet' denilseydi Rum Kesimi'nin ekonomisi altında yaşamaya mahkum olacaklarını kaydeden Eroğlu, "Annan planına 'Hayır' dediğim için çok tepki aldım. Ama haklı olduğum ortaya çıktı. Annan planına 'Evet' demeyen bir kişi olarak benden Annan planına 'Evet' dememi isteyen bir kişi doğru dürüst bir cevap veremiyor. Niye Annan planına 'hayır' dedim? Çünkü Annan planında Türk askeri çekilecekti, 100 bin civarında göçmen olacaktı, biz de ekonomik olarak Rum ekonomisi altında yaşamaya mahkum olacaktık. Sadece bu iki neden yeterliydi. Ama ne oldu? Bazı cepheler Annan planına 'Hayır' dediğim için beni suçladı."
"KIBRIS DAVASINDA BİR MÜSLÜMANLIĞIMIZ İLE BİR DE TÜRKLÜĞÜMÜZLE DİRENDİK"
Eski Cumhurbaşkanı Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluşu tarihi bir hatadır' diyenlere şunu söylüyorum. Bir devletin vatandaşı olmak başkadır, bir başkasının inisiyatifi altında yaşamak başkadır. Ben kendi devletimin çatısı altında var olan sorunlarımı aşma gayreti içerisinde olurum. Benim yanı başımda 'Anavatanım' dediğim Türkiye var. Türkiye gibi güçlü bir devlet benim Anavatanım ve benim yanı başımda. Bakın Filistin'e, Müslüman aleminin ortasında eziliyor. Mısır'a elini uzattı, o uzatmadı, İran'a uzattı o da uzatmadı. Böyleyse bizim şansımız Türkiye'nin anavatanımız olması. Ben her zaman şunu söylerim, Kıbrıs davasında bir Müslümanlığımız ile bir de Türklüğümüzle direndik. Ana vatansız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmaz."
Konferansın ardından davetlilerin sorularını cevaplandıran Eroğlu'na Programın bitişi Bilgi Yurdu Gençlik Derneği Başkanı Mustafa Öztürk tarafından Derviş Eroğlu'na halı hediye edildi.