Mustafa Kemal’in ilk Kayseri ziyareti

Mustafa Kemal Paşa ve Heyet üyeleri 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı da Kayseri'ye gelmişler. Kayseri halkı karlı ve soğuk havaya aldırmadan Mustafa Kemal’i ve heyet üyelerini büyük bir coşkuyla karşılamışlar. Beraberinde Rauf Bey ve diğer heyet üyeleri ile Çifte Kümbedler'de otomobilinden inerek Türk Bayraklarıyla süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan Kayseri halkının “Yolunda ölmeye hazırız paşam” sözleriyle alkışlanmışlar.

Atatürk (1)

 Mustafa Kemal 20 Aralık 1919 gününü çeşitli toplantı ve görüşmelerle tamamladıktan sonra Kayseri'de ikinci tarihi günü ve geceyi de aynı evlerde geçirerek, 21 Aralık 1919 Pazar sabahı saat 9'da Kayserililere bir beyanname yayınladıktan sonra Ankara'ya gitmek üzere Mucur'a hareket etmişler.

Mustafa Kemal’in ikinci Kayseri ziyareti

Mustafa Kemal Kayseri’yi ikinci ziyaretinde eşi Latife hanım ile birlikte Erzurum dönüşünde gelmişler. 14 Ekim tarihinde Kayseri Lisesi’ni ziyaret eden Atatürk, lisenin şeref defterine şu satırları yazmış; “Kayseri Lisesini, müdürüyle, muallimleriyle, bütün talebesiyle Cumhuriyetin ateşli, feyizli bir ocağı bulduk ... " notunu düşer.

Kayserili eski bakanın kızı Sema Yazar bakın kimdir? Kayserili eski bakanın kızı Sema Yazar bakın kimdir?

Mustafa Kemal’in üçüncü ziyareti

Mustafa Kemal üçüncü ziyaretinde bu kez başvekil İsmet Paşa ile gelir. Yeni Türk alfabesi hakkında görüşmeler yapılır. Meydanda halkı imtihan eder ve Yeni yazıyı on günde öğrendiğini söyleyen bir Kayserili vatandaşı göstererek: "Bak ismet, on günde öğrenmiş" diyerek takdir etmiştir. Aynı gün Kayseri'den ayrılmışlardır.

Atatürk (3)

Mustafa Kemal Atatürk’ün dördüncü ziyareti

Mustafa Kemal dördüncü Kayseri ziyaretini 19 Kasım 1930 yılında yapmış. Özellikle Kayseri Lisesini ziyaret eden, Atatürk burada derslere girmiş, öğretmen ve öğrencilerle sohbet etmiştir.

Mustafa Kemal’in beşinci Kayseri ziyareti

Son ziyaretini 4 Şubat 1934 yılında yapan Atatürk, Tayyare Fabrikası'nı, Talas'ı ve Kayseri Hunat Medresesi müzesini gezmiş ve ilgililerden bilgi almıştır.  Hunat Hatun Türbesi kaidesi ve Camii'nin alınlığındaki Selçuklu taş işçiliğini takdir etmiştir.

Kaynak: Ülkü Şimşek