Türkiye genelinde 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren İş Kanunu'nda köklü değişiklikler yapılması planlanlanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda, mevcut kanunun çeşitli alanlarda kapsamlı bir revizyondan geçirilmesi ve alınan kararların çok kısa bir sürede açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında geçen hafta yapılan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar ele alınırken gerçekleştirilen toplantıda, uzaktan, kısmi ve platform çalışması gibi esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği yapılması gerektiği konuşulan konuların arasında yer aldı.

Çalışma Saatleri 40 Saate Düşürülecek

Bakan Aşkın Bak, Kayseri’de Sucuğu Hamsi Sandı! Bakan Aşkın Bak, Kayseri’de Sucuğu Hamsi Sandı!

Haziran ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, esnek çalışma modeli ile ilgili çalışmaların başlatılacağını duyurmuştu. Bakan, uluslararası toplantılarda da bu konunun ele alınacağını belirtmişti. Yeni düzenlemelerle birlikte, haftalık çalışma saatlerinin 45'ten 40 saate düşürülmesi, bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik sınırların da 40 saate indirilmesi planlanıyor.

Çalışan Merkezli Düzenlemeler

Yeni yapılacak düzenlemelerin merkezine çalışanların konulması hedeleniyor. Çalışanların vasıflarının artırılmasına yönelik yeni hükümler getirilecek ve sosyal sorumluluk projelerinde çalışan ücretlerinin artırılması gibi dengesizliklerin giderilmesi sağlanacak. Bu çalışmalar çerçevesinde, işverenlerin çalışanlarına daha adil ücret ödemesi gerektiği amaçlanıyor.

Yeni Kanunun Adı 'Türk-İş Kanunu' Olacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, mevcut 4857 sayılı İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu'nun birleştirilerek tek ve sade bir hale getirileceğini açıkladı. Yeni kanunun adının "Türk-İş Kanunu" olarak belirlenmesi ve sadece Türkiye'ye özgü bir iş kanunu olarak düzenlenmesi hedefleniyor. Yeni düzenlemeler, iş dünyasında önemli değişikliklere yol açacak ve çalışanların iş yaşamını daha verimli ve adil hale getirecek. Yapılacak reformların detayları önümüzdeki günlerde netleşip kamuoyuyla paylaşılması amaçlanıyor. 

Memnuniyetle Karşılandı

Çalışma hayatında reform niteliğinde olacak olan çalışma hayatındaki değişiklikler çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Çalışmaları yerinde bulan çalışanlar, 'Yeni çalışma modeli çok iyi hesaplanması doğru kararların alınması gerekiyor. Sadece çalışma hayatında 1-2 yıllık değil uzun yıllar hesaplanmalı ve ona göre kararlar alınması lazım. Kanunlar neyi gerektiriyorsa ona da uyulması gerekiyor' dedi.

Emeklilik Şartlarıda Düzenlenmeli

Çalışma hayatında yapılacak reform gibi kararların ardından çalışanlar ve emekliler emeklilik konusunda da önemli kararların alınmasını istiyorlar. Türkiye'nin kanayan yarası olan ve Emeklilikte prim ödeme gününden, ödeme yılına kadar bir çok konuda yenilik yapılması gerektiğini beliriyorlar. Özellikle 2000 sonrası emekli olanların maaşlarının yeniden düzenlenmesi ve 2000'den sonra çalışma hayatına başlayan insanların şartlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar adil bir emeklilik sistemi gelmesi gerekiyor. Erken Emekli olan prim gün sayısına bakılarak yeniden değerlendirme yapılması buna göre maaş bağlanması adaletli bir şekilde ele alınması mutlaka yapılması gereken işlerden biridir diyerek istek ve taleplerini dile getirdiler.

Kaynak: VOLKAN TÜRKMENOĞLU