Milyonlarca çalışanın uzun süredir gündeminde olan "Çalışma saatleri kısalacak mı?" sorusu üzerine hükümet, adımlar atmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Göktaş da önümüzdeki günlerde yapılacak düzenlemelere dair açıklamalar yaptı. Yeni düzenlemenin detayları netleşmeye başlarken, iş ve özel hayat dengesinin sağlanması ve haftalık çalışma süresinin kısaltılması gibi değişiklikler gündeme geldi.

Geçtiğimiz yıldan beri milyonlarca çalışanın gündeminden düşmeyen çalışma saatlerinin kısaltılıp kısalmayacağı konusu, 2025 yılıyla birlikte yeniden gündeme geldi.

Önceki yıl, çalışma saatlerinin kısaltılmasıyla ilgili bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Gündemimizde yok" diyerek düzenlemeye kapıları kapatmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile Yılı kapsamında esnek çalışma saatlerinden bahsederek, "Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Esnek çalışma saatleri için geri sayım başladı! Hükümet harekete geçti

Kayseri'ye yapılacak 800 yataklı hastane 2030 yılında bitecek! Kayseri'ye yapılacak 800 yataklı hastane 2030 yılında bitecek!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Göktaş ise canlı yayında esnek çalışma saatlerine yönelik yeni gelişmeleri işaret ederek düzenlemeye dair ipucu verdi.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, çalışma saatlerine dair yeni sistemin detayları yavaşça şekillenmeye başladı. Merakla beklenen değişikliklerle ilgili önemli maddeler gündeme geldi.

İş ve özel hayat dengesi sağlanacak

Yeni modelde, iş ve özel hayat dengesinin korunması için çalışma saatlerinin kısaltılması hedefleniyor. Bu değişiklikle birlikte iş gücü piyasasında güvenli esneklik sağlanması amaçlanıyor.

İş Kanunu'nda değişiklikler yapılacak

Sosyal taraflarla yapılan diyaloglar doğrultusunda, İş Kanunu'nda değişiklikler yapılacak. Ayrıca, ikincil mevzuat çalışmalarıyla güvenceli esneklik sağlanacak. Bu, sigorta ve çalışma sürekliliği gibi güvenceleri de kapsayacak.

Çalışan hakları korunacak

Çalışanların mali hakları korunacak. Ayrıca esnek çalışma modeli nedeniyle gelir kayıplarının önlenmesi için çeşitli tedbirler alınacak.

Dört esnek çalışma modeli

Hükümet, kamuda uygulanacak esnek çalışma modellerini çeşitli formüllerle değerlendiriyor. Üzerinde durulan dört model şunlar:

Uzaktan çalışma modeli
Kısmi çalışma modeli
Değişken zamanlı çalışma modeli
Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli

Bu modellerin, özellikle kadınların iş gücüne katılımını artırması ve özel yaşamlarına da zaman ayırabilmelerini sağlaması hedefleniyor. Esnek çalışma, iş dünyasının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hayata geçirilecek.

Çalışma günü ve saati değişecek

Esnek çalışma modelinde, özellikle imalat sektöründeki şirketlerin yarım gün ya da tam gün çalışma ihtiyaçları dikkate alınacak. Çalışma günleri ve saatlerinin kısaltılması planlanıyor, ancak saat kısaltma uygulamasının daha ağırlıklı olması bekleniyor.

Haftalık çalışma saati düşecek

Mevcut haftalık 45 saatlik çalışma süresinin, ilk etapta 40 saate düşürülmesi öngörülüyor. Ancak esnek çalışma modeli, her meslek grubunu kapsamayacak. Dünyadaki örnekler de göz önünde bulundurularak uygulama adım adım hayata geçirilecek.

Kaynak: Haber Merkezi