Gazeteciler Cemiyetinden Kınama Gazeteciler Cemiyetinden Kınama

 

İŞTE PARALEL YAPININ HİLELERİ

1- Açılacak olan Altın işletmesi usule uygun olarak yöre halkına ilan edilmemiş.

2- Bölgede bulunan un fabrikası ÇED raporu alınırken çizilen projede gösterilmemiş

3- 146400 m2 Mera arazisi 4342 sayılı Mera kanununun 14. Maddesi gereğince tahsis amacı değiştirilerek kamu yararı var gerekçesi ile Altın işletmesine çevrilmiş.

4- Enerji ve tabi kaynaklar bakanlığının proje alanında bulunan 668 dekar arazinin marjinal sulu tarım arazisidir amacı dışında kullanılamaz raporu dikkate alınmamış

5- DSİ 12 bölge müdürlüğünün söz konusu alanın bir kısmının Yamula barajının kalaba Boğazlıyan ünitesi sulama sahasında kaldığı bu sahanın tarım dışında kalması projenin bütünlüğünün bozduğunu bildirdiği rapor görmezden gelinmiş.

Bu kadar olumsuzluk varken Kocasinan belediyesinin Paralel yapıya ait Koza işletmelerine nasıl altın arama işletme ruhsatı verdiği merak konusu oldu.

Paralel Yapı'nın finansörü olan Koza - İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'le birlikte Kocasinan Belediyesi'nin imar planlarını hazırlayan Doğukan A:ş.'nin ortaklarından Rahmi Bıyık yurt dışına kaçmıştı.

Mahkeme Hakimi görülen dava sonrasında Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kayseri’nin Himmetdede beldesindeki altın madeni işletmesinin ÇED raporunun iptaline karar vererek, iptal gerekçesini şu şekilde kayda geçirdi:

“Erdemler Un Gıda San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Kocasinan ilçesine bağlı Himmetdede Beldesi’nde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin ‘Altın Madeni İşletmesi’ projesi hakkında şirkete verilen 15/03/2012 gün ve sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın hukuka aykırı olduğu, sahibi olduğu un fabrikasının haritaya gizlendiği, siyanürle üretim yapılan yerin hemen yanında bulunan fabrikasının üretim sonucu oluşabilecek muhtemel değerlendirmelerin yapılmadığı, fabrikanın yok sayıldığı, ilgili yönetmeliğe uygun olmadığı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından ÇED ön raporu halkı bilgilendirme çalışmalarının mevzuata uygun olarak yapılmadığı, idarece yeterli inceleme ve araştırmada bulunulmadığı ileri sürülerek ÇED raporunun iptali için dava açıldı.

Görülen duruşmada, Koza Altın işletmeleri A.Ş.’nin ‘altın Madeni işletmesi projesi kapsamında davalı idarece adı geçen şirkete verilen dava konusu ÇED Olumlu Kararının kapsadığı alanın bir kısmının sulu marjinal tarım arazisi niteliğinde olduğu ve bu yerin tarımsal amacı dışında kullanılmasının ilgili kurulca ve bakanlıkça uygun görülmediği açıktır.

Dava konusu ÇED Olumlu Kararı’nın verildiği tarih itibariyle ortada çevresel etki değerlendirme süresinde tamamlanması gereken ve mevzuat hükümlerine göre varlığı olmazsa olmaz nitelikte olan ilgili bakanlıkça verilmiş bir kamu yararı kararı ile söz konusu projenin alanına isabet eden 146 bin 400 metrekare mera alanının amacı dışında kullanılabileceğine izin veren bir mera komisyonu kararının bulunmadığı, başka bir ifadeyle ilgili kararların dava konusu karardan sonra alındığı ve çevresel etki değerlendirme sürecinin de usule uygun işletilmediği, dava konusu işlem tarihine göre bu açılardan da dava konusu işlemin sebeplerinin sakat olduğu sonucuna varılmıştır.

Bu durumda Kayseri İli Kocasinan İlçesi Himmetdede beldesindeki un fabrikası bulunan davacının maliki olduğu taşınmazın hemen bitişiğinde bulunan taşınmazlar üzerinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Altın Madeni İşletmesi projesi hakkında adı geçen şirkete verilen 15/03/2012 gün ve 2456 sayılı ÇED Olumlu Kararında yukarıda söz edilen paragraflarda belirtilen nedenlerle mevzuata uyarlık bulunmamıştır.”

Mahkeme hakimi kayda geçen gerekçelerle ÇED Olumlu Kararı’nın iptaline karar verdi.